ERDON Országos hírek

2018.06.21. 11:22

Bukarest: felelősségre akarják vonni a csendőrséget

Hat személyt, köztük egy német újságírót is előállítottak a hatóságok szerda este, a bukaresti Victoriei téren tartott demonstráció közben.

Hat személyt, köztük egy német újságírót is előállítottak a hatóságok szerda este, a bukaresti Victoriei téren tartott demonstráció közben.

A fővárosi csendőrség közleménye értelmében a szerda esti incidensek nyomán bekísért személyeket 7.500 lejre bírságolták meg. A német újságírót állítólag azért állították elő, mert megpróbálta áttörni a csendőrkordont. A közlemény szerint a férfin volt egy PRESS feliratú kitűző, de nem tudta hivatalos irattal igazolni, hogy valóban újságíró. ,,A Román Csendőrség megbírságolja a nem megfelelő magatartású személyeket, függetlenül attól, hogy milyen minőségükben vannak jelen az eseményen. Jelen esetben a férfi át akarta törni a csendőrkordont, ezért bekísérték a rendőrségre, ahol 500 lejes bírságot szabtak ki rá" - mutat rá a közlemény.

Indokolatlan keménység

Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői a belügyminiszter és a csendőrparancsnok meghallgatását kérik, miután meglátásuk szerint indokolatlan keménységgel léptek fel szerda este Bukarestben a kormány ellen tüntetőkkel szemben, többek között könnygázt és paprikasprayt is bevetettek.  Ovidiu Raeţchi, a parlament védelmi bizottságának alelnöke indítványozta, hogy a bizottság következő ülésén hallgassák meg Carmen Dan belügyminisztert és az akcióban résztvevő csendőrkülönítmény parancsnokát. Ugyanakkor kivizsgálást kezdeményez, hogy történt-e politikai nyomás a csendőrségre, hogy aránytalan mértékben használjon erőt a tüntetőkkel szemben. Ionel Dancă, a PNL szóvivője a támadási parancsot kiadók azonnali lemondását kérte, azokkal a funkcionális analfabétákkal együtt , akik engedélyezték, hogy a csendőrség túlzott brutalitással lépjen fel a Dragnea és Popescu-Tăriceanu marionett kormánya ellen békésen tüntetőkkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!