ERDON Országos hírek

2017.07.21. 11:22

A kormány határozata értelmében a társadalombiztosítási és az egészségbiztosítási hozzájárulást a részmunkaidő után is legalább a minimálbér szintjén kell befizetni

A kormány csütörtöki ülésén elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében a munkáltatóknak a munkavállalók társadalombiztosítási járulékát (CAS) és egészségbiztosítási járulékát (CASS) a részmunkaidős alkalmazottak és a szakmányban dolgozók után is legalább a minimálbér szintjén kell befizetni.

A kormány csütörtöki ülésén elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében a munkáltatóknak a munkavállalók társadalombiztosítási járulékát (CAS) és egészségbiztosítási járulékát (CASS) a részmunkaidős alkalmazottak és a szakmányban dolgozók után is legalább a minimálbér szintjén kell befizetni.A kormány közleménye szerint ez alól kivételt képeznek a tanulók, diákok, a fogyatékkal élők, a nyugdíjasok és azok, akik legalább a minimálbér szintjén valósítanak meg jövedelmet.

A rendelkezések augusztus 1-jétől lépnek életbe.

Szociális szempontból az intézkedés védelmet biztosít: ezek a személyek is jogosultak lesznek a közegészségügyi ellátásra és rendes nyugdíjra. Gazdasági szempontból az intézkedés korlátozni próbálja azon helyzetek számát, amikor részmunkaidős szerződést kötnek az adózás elkerülése miatt és ugyanakkor esélyegyenlőséget biztosít azoknak a cégeknek, amelyek teljes munkaidőre vonatkozó szerződést kötnek és biztosítják legalább a minimálbért az alkalmazottaknak - írja a közleményben.

Az idézett dokumentum szerint a jogszabályt azután módosították, hogy a statisztikai igazgatóság adatai szerint az országban 1,1-1,2 millió részmunkaidős szerződés volt életbe. Ezek közül 370.000 személynek egyetlen részmunkaidős szerződése volt, 710.000-nek pedig a jövedelme nem érte el a 903 lejt havonta (2016. decemberi adatok).

*

A civil társadalom képviselői a Gazdasági és Társadalmi Tanácsban (CES) bírálják a kormány elképzelését, miszerint a munkáltatóknak a munkavállalók társadalombiztosítási járulékát (CAS) és egészségbiztosítási járulékát (CASS) a részmunkaidős alkalmazottak és a szakmányban dolgozók után is legalább a minimálbér szintjén kell befizetni. A CES szerint ez rendkívüli mértékben megnöveli a munkáltatók költségeit több tízezer alkalmazott esetében.

Ez csökkenteni fogja az emberek nettó béreit, sőt elbocsátásokhoz is vezethet - írja a CES által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közlemény.

A dokumentum szerint előfordulhat, hogy az intézkedés éppen azoknak árt leginkább, akiket védelmezni lenne hivatott.

A CES, amely negatívan véleményezte a kabinet vonatkozó tervezetét, a kormány és a parlament konzultatív szerve, amelyben a munkáltatók, a szakszervezetek és a civil szervezetek országos szövetségei 15-15 taggal képviseltetik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!