ERDON Országos hírek

2019.09.20. 16:08

Táblabíróság: Traian Băsescu együttműködött a Szekuritátéval

A bukaresti ítélőtábla pénteken helyt adott a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) keresetének és kimondta: Traian Băsescu volt államfő együttműködött az egykori Szekuritátéval.

A bukaresti ítélőtábla pénteken helyt adott a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) keresetének és kimondta: Traian Băsescu volt államfő együttműködött az egykori Szekuritátéval.

A döntés nem jogerős, fellebbezni a kiközléstől számított 15 napon belül lehet. Az ügy legutolsó tárgyalásán, szeptember 5-én, Băsescu tagadta, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval. Traian Băsescu azt állította a tárgyaláson, hogy nem tudott róla, hogy fedőnevet kapott volna, és hangsúlyozta, hogy jelentéseit Traian Băsescu kapitányként írta alá.

"Nem tudtam róla, hogy a katonai kémelhárítás a Szekuritáté. Azt gondoltam, hogy ez a védelmi minisztérium egyik szolgálata"- védekezett a volt államfő.

Emlékeztetett, hogy a tengerészeti intézet diákjainak nem tiltották meg, hogy idegenekkel találkozzanak, így Mamaián gyakran érintkeztek csehszlovák fiatalokkal, illetve idegen kikötőkben is találkoztak külföldiekkel. "A törvény arra kötelezett, hogy válaszoljak nekik (...) Ami a szankciókat illeti: egy katonai iskolából bármikor kizárhatnak" - mondta Băsescu, és megemlítette, hogy két jelentést adott Tudor kémelhárító ezredesnek.

A CNSAS szerint Traian Băsescu volt köztársasági elnök jelentett egyik kollégájáról a Szekuritáté egy összekötő tisztjének. A bíróságra benyújtott dokumentumból az derül ki, hogy a Szekuritáté kijelölt egy alezredesi rangban levő összekötő tisztet, akinek Băsescu két darab, kézzel írt jelentést adott át. Az iratok szerint a volt elnök jelentései nyomán egyik kollégáját, a Szekuritáté javaslatára, nem nevezték ki olyan hajóra, amely elhagyta az ország felségvizeit. A CNSAS szerint Băsescu kollaboráns volt, és 1975-ben jelentéseket írt a rendszerellenes tevékenységekről, az ország elhagyásának szándékáról, illetve az idegenekkel való találkozókról.

A bukaresti ítélőtábla május 29-én vette nyilvántartásba azt az ügyet, amelyben a CNSAS kéri a bíróságtól, hogy Traian Băsescu korábbi elnök esetében állapítsa meg a Szekuritáté kollaboránsa státuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!