ERDON Országos hírek

2019.09.28. 19:22

Beleegyezik a biológiaiminta-adásba Luiza Melencu édesanyja

Luiza Melencu édesanyja beleegyezik abba, hogy biológiai mintát vegyenek tőle egy újabb genetikai vizsgálat elvégzéséhez. Monica Melencu ezt szombaton jelentette be.

Luiza Melencu édesanyja beleegyezik abba, hogy biológiai mintát vegyenek tőle egy újabb genetikai vizsgálat elvégzéséhez. Monica Melencu ezt szombaton jelentette be.Az Antena 3 televíziónak adott nyilatkozatában Monica Melencu azt mondta, hosszasan tárgyaltak családtagjaival a témáról, és végül úgy döntött, beleegyezik abba, hogy biológiai mintát vegyenek tőle, azzal a feltétellel, hogy mintavételkor legyen jelen a család ügyvédje, Tonel Pop, illetve hogy a nyomozó hatóságok biztosítsák a szállítását Bukarestbe, mert nincsenek anyagi lehetőségei arra, hogy a fővárosba utazzon. "Nem tudjuk felvenni a harcot a rendszerrel, most meg kell adnunk magunkat. (...) Az ügyvéd mondta, hogy az ügyészségnek van egy bírói végzése, amelynek nem lehet ellenszegülni, mi mégis meg fogjuk fellebbezni" - fogalmazott.

Monica Melencu úgy véli, az ügyészek nem jártak el tisztességesen velük szemben. Azt mondja, nem magyarázták el nekik, miért kell megismételni a mintavételt, ugyanakkor állítása szerint a csendőrök pénteken "rájuk törtek", durván beszéltek a családjával. Az asszony nem érti, sértett félként miért kell ötezer lejes bírságot fizetnie, és miért mentek érte előállítási paranccsal. "Én nem követtem el semmiféle bűncselekményt. Mi csak keressük a gyermekünket, semmi mást nem akarunk. Továbbra is gyanús nekünk néhány dolog" - tette hozzá.

Monica Georgeta Melencu nevére elővezetési parancsot adott ki a bukaresti első kerületi törvényszék, így rendőrök és csendőrök jelentek meg lakásánál pénteken, hogy bekísérjék a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) craiovai székhelyére, ahol biológiai mintát kellett volna venni tőle egy új DNS-vizsgálat elvégzése érdekében. Monica Georgeta Melencu annak a Luiza Melencunak az édesanyja, aki áprilisban tűnt el otthonról, és akiről a caracali gyilkosság fő gyanúsítottja, Gheorghe Dincă azt állítja, hogy őt is megölte.

Monica Georgeta Melencu nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, és ő is, valamint apja is rosszul lett, így mentőt kellett hívni az ellátásukra, majd a sürgősségre szállították őket. A nőt szombat reggel kiengedték a kórházból, az idős férfit beutalták a kardiológiára.

Közben a DIICOT főügyésze, Felix Bănilă az Antena 3 televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, a bukaresti törvényszék azt követően állította ki az elővezetési parancsot, hogy Monica Melencu két ízben is megtagadta a biológiaiminta-adást. Emlékeztetett, a DIICOT a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult egy mitokondriális genetikai vizsgálat elvégzése érdekében, erre ugyanis nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem.

"Ez a DNS anyai ágon öröklődik, így csak az anyától lehet mintát venni. Az áldozat édesanyját azért idézték be, hogy közöljék vele, miért van szükség erre, és győzzék meg a mintaadás fontosságáról. Erre a mintára elengedhetetlenül szükség van a bűnvádi eljárás folytatásához" - magyarázta Bănilă. Hozzátette miután a nő korábban kétszer is megtagadta a mintaadást, csütörtökön megbírságolták, majd pénteken elővezetési paranccsal mentek érte a rendőrök, akik - nyomatékosította - nem alkalmaztak túlzott erőszakot a nővel szemben.

Az Alexandra Măceşanu meggyilkolásával gyanúsított Gheorghe Dincă a kihallgatások során azt mondta, hogy ő ölte meg Luiza Melencut is. A DIICOT Caracal közelében talált is emberi csontmaradványokat, amelyekről kimutatták, hogy egy 15-19 év közötti nőtől származnak, de nem Alexandra Măceşanutól. A DNS-vizsgálattal most azt szeretnék kideríteni a hatóságok, hogy a csontok Luiza Melencutól származnak-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!