ERDON Országos hírek

2019.08.19. 10:24

Pintea: az ország minden pszichiátriai kórházában ellenőrzéseket fogunk végezni

Az ország minden pszichiátriai kórházában ellenőrzéseket fog végezni az egészségügyi minisztérium, jelentette be hétfőn Sorina Pintea tárcavezető.

Az ország minden pszichiátriai kórházában ellenőrzéseket fog végezni az egészségügyi minisztérium, jelentette be hétfőn Sorina Pintea tárcavezető.

Ebben az ügyben befejeztük a vizsgálatot, az ellenőrzések azonban csak most kezdődnek, minden egyes pszichiátriai kórházat ellenőrizni fogunk az országban (...). Az egészségügyi minisztérium nem tud eljutni minden egyes intézménybe, de a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak vannak képviselőik az igazgatótanácsokban (...) Ezeknek az igazgatótanácsoknak kell jóváhagyniuk a költségvetéseket, a beszerzési tervezetet. Persze, a kórház azt mondja: nincs büdzsém , pedig van, mert költségeket regisztrál. Több aspektust is megvizsgálunk az ellenőrzések során, és kezdjük azokkal a kórházakkal, amelyeknél rendkívüli biztonsági intézkedések szükségesek - nyilatkozta Pintea a săpocai kórházban.

Az egészségügyi tárcavezető azt is bejelentette hétfő reggel, hogy a săpocai kórház igazgatója lemondott az egészségügyi minisztérium által az intézménynél végzett vizsgálat eredményeinek bemutatása után.

A săpocai neuropszichiátriai kórház egyik páciense, egy 38 éves, alkoholelvonási tünetekkel beutalt férfi a szombatról vasárnapra virradó éjszaka folyamán egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta. Négy páciens életét vesztette, további kilencen megsérültek. Ez utóbbiak közül az egyik belehalt sérüléseibe a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a bukaresti Floreasca kórházban. A másik nyolc sérültet fővárosi kórházakban ápolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!