ERDON Országos hírek

2019.08.29. 08:39

Iohannis: nem fogadok el semmiféle kormányátalakításra vonatkozó javaslatot

Nem hagy jóvá semmiféle kormányátalakítást, jelentette be Klaus Iohannis államelnök szerdán.

Nem hagy jóvá semmiféle kormányátalakítást, jelentette be Klaus Iohannis államelnök szerdán.

Elsősorban, nem fogadok el semmiféle, kormányátalakításra vonatkozó javaslatot ettől a kormánytól, és nem csak azért, mert ez a kormány megváltoztatta politikai összetételét, hanem azért is, mert a javaslatok egész egyszerűen elfogadhatatlanok. Teljes egészében elutasítom a kormányfő által javasolt kormányátalakítást - jelentette ki Klaus Iohannis államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Az államfő megindokolta, miért utasítja el az igazságügyi, az oktatási miniszteri, illetve a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi tisztség betöltésére vonatkozó javaslatokat.

Elutasítom az igazságügyi miniszteri tisztségre tett javaslatot. Nem fogom tolerálni, hogy figyelmen kívül hagyják a május 26-án adott voksot, amikor a románok szavazásukkal leállították a PSD és az ALDE azon törekvését, hogy az igazságszolgáltatást szétbomlasszák, a korrupció elleni harcot leállítsák. A PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a felelős a jelenlegi katasztrófáért, az intézmények politikai befolyás alá vonásáért, és nem fogok olyan javaslatokat tolerálni, amelyek ellentmondanak a demokratikus értékeknek. Elutasítom az oktatási miniszteri tisztségre tett javaslatot. Nem fogadok el olyan javaslatokat, amelyek törékennyé tesznek olyan kulcsfontosságú területeket, mint az oktatás. Az oktatásban nem a múlt megoldásaira van szükségünk, hanem reformokra. (...) Elutasítom a miniszterelnök-helyettesi tisztségre tett javaslatot. Nem akarom veszélybe sodorni a stratégiai partnerség keretében hozott döntéseket azzal, hogy elfogadom a PSD javaslatát. Románia az európai utat követi, amely során megerősíti jogállamát és demokratikus értékeit - fejtette ki Iohannis.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy Szociáldemokrata kormány nem megfelelő Románia számára.

A kormányban uralkodó fejetlenség, amely az utóbbi napokban fokozódott, bizonyítja azt a megvetést, amivel a PSD és az ALDE kezeli a románokat. (...) A május 26-ai vokssal a román állampolgárok nagyon világos üzenetet küldtek a PSD-nek és az ALDE-nak, ők azonban úgy tesznek, mintha nem értenék azt. Egy normális Romániában egy ilyen szavazás a kormány azzonali lemondását vonta volna maga után. Amikor 6,4 millió állampolgár a szemedbe mondja, hogy rossz úton vezeted az országot, már csak annyit tehetsz, hogy lemondasz. Továbbra is meggyőződésem, hogy egy PSD-kormány nem megfelelő Románia számára, és emiatt nem maradhat a helyén - fejtette ki az államfő.

Iohannis leszögezte, a PSD és az ALDE egyformán vétkes a kormányzás sikertelensége miatt.

Nevetséges az ALDE azon próbálkozása, hogy kezeit mossa a kormányzásért. Miután egy asztalnál ültél a PSD-vel és intézkedéseket hoztál a románok és Románia ellen, miután részt vettél az igazságszolgáltatási törvények lemészárlásában és hibás gazdasáfógi döntések meghozatalában, senkit nem csapsz már be, hogy te nem vagy vétkes - szögezte le Iohannis.

Viorica Dăncilă kormányfő hétfőn küldte el Iohannisnak a kinevezési javaslatokat az oktatási és igazságügyi miniszteri tisztségre, illetve a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségre.

A PSD országos végrehajtó bizottsága a múlt héten Dana Gîrbovant javasolta igazságügyi miniszternek, Şerban Valecát oktatási miniszternek és Mihai Fifort belügyminiszternek. Ugyanakkor Ana Birchallt javasolta a stratégiai partnerségekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesnek és Iulian Iancut a gazdasági ügyekért felelős kormányfő-helyettesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!