ERDON Országos hírek

2019.08.29. 10:41

Dana Gîrbovan bejelentette, hogy visszavonja a bírói tisztségről való lemondását

Dana Gîrbovan szerdán bejelentette, visszavonja a bírói tisztségről való lemondását, miután Klaus Iohannis államelnök elutasította az igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezésére vonatkozó javaslatot.

Dana Gîrbovan szerdán bejelentette, visszavonja a bírói tisztségről való lemondását, miután Klaus Iohannis államelnök elutasította az igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezésére vonatkozó javaslatot.

Tudomásul vettem Klaus Iohannis államelnök azon döntését, hogy elutasította az igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezésemre irányuló javaslatot. Válaszolni fogok a nyilvánosság előtt az államelnök indoklásaira, beleértve azt is, hogy kinevezésem ellentmond a demokratikus értékeknek , miután az elnök írásban is megindokolja és közzéteszi határozatát. (...) Benyújtottam a bírói tisztségről való lemondásomat a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói szakosztályának, hogy a kinevezési eljárás elkezdődhessen. Ebben az új kontextusban ez okafogyottá vált, ezért vissza fogom vonni lemondásomat - írta Gîrbovan szerda esti Facebook-bejegyzésében.

Az igazságszolgáltatás nem a bíróké, nem az ügyészeké, nem az igazságügyi miniszteré, nem az államelnöké vagy bármely más intézményé. Az igazságszolgáltatás az ember, minden állampolgár alapvető jogainak és szabadságának a garanciája, emiatt az állampolgár kell legyen a legfontosabb. A normális Románia az, amelyben az állam tiszteletben tartja minden egyes állampolgár jogait, és az igazságszolgáltatást nem használják fel a politikai harcokban! Én ebben hiszek és ezért fogok küzdeni továbbra is! - írta Dana Gîrbovan.

Elmagyarázza ugyanakkor, hogy azért fogadta el az igazságügyi miniszteri tisztségre való jelölést, mert úgy gondolta, meg tudná valósítani azokat a célokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az igazságszolgáltatás normalizálásához, azonban úgy tűnik, hogy a politikai játszmák és számítások fontosabbak .

Dana Gîrbovan hozzátette, kinevezési javaslata széleskörű reakciót váltott ki, sok hazugság és rágalom hangzott el .

Azt mondtam, hogy az embert vissza kell helyezni az állam és az igazságszolgáltatás homlokterébe, de az elmúlt napok reakciói ismét azt bizonyították be, hogy a román állampolgár maga és igénye a korrekt, méltányos és független igazságszolgáltatásra nem számít. Ismét kiderült, hogy az igazságszolgáltatás fegyverként fontos a politikai harcokban - szögezi le Gîrbovan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!