ERDON Országos hírek

2019.07.15. 11:34

Lemondott tisztségéről Carmen Dan belügyminiszter

Lemondott a belügyminiszteri tisztségről Carmen Dan.

Lemondott a belügyminiszteri tisztségről Carmen Dan.

A tárcavezető a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának (CEx) a kormányátalakításról döntő ülése előtt jelentette be, hogy távozik tisztségéből.

Carmen Dan azt mondta, hétfő reggel "őszinte és közvetlen beszélgetést" folytatott a miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy nem kell szavazásra bocsátania menesztését a CEx hétfői ülésén, mert önként távozik posztjáról. Hozzátette, tudomása szerint menesztésének kilátásba helyezése "politikai döntés" eredménye, nem a teljesítménykritériumok figyelembe vételével határoztak így.

Bevallása szerint a Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott megbeszélésen az "utca nyomásáról" is beszéltek.

"Egy évvel ezelőtt ez még nem zavart bennünket, de ezek szerint most zavar. (...) Emelt fővel távozom. (...) Nincs, amit felrónom magamnak" - mondta az újságíróknak Carmen Dan. A május 26-i választások megszervezése kapcsán Carmen Dan ismét nyomatékosította, hogy minden, ami a belügyminisztérium hatáskörébe tartozott, "rendben zajlott".

Arra a kérdésre, hogy tudja-e, ki fogja váltani őt a tisztségben, Carmen Dan azt mondta, tudomása szerint még nem született végleges döntés, de Nicolae Moga Konstanca megyei PSD-s szenátor az esélyes a tisztségre, akinek sok sikert kívánt.

Megkérdezték tőle az újságírók azt is, úgy gondolja-e, hogy esetében a PSD engedett a menesztését több ízben is kérő Klaus Iohannis államfő által gyakorolt nyomásnak. "Igen, úgy tűnik, hogy igen" - válaszolt Carmen Dan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!