ERDON Országos hírek

2019.06.05. 13:10

Tomac: A referendum eredményét mielőbb törvénybe kell foglalni

A május 26-i népszavazás eredményét mielőbb törvénybe kell foglalni - hangsúlyozta a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac a Klaus Iohannis államfővel folytatott szerdai konzultációt követően.

A május 26-i népszavazás eredményét mielőbb törvénybe kell foglalni - hangsúlyozta a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac a Klaus Iohannis államfővel folytatott szerdai konzultációt követően.

Tomac rámutatott, alakulata támogatni fogja a parlamentben az alkotmánymódosítást, amikor azonban erre sor kerül, szem előtt kell tartani a 2009-es referendum eredményét is, amikor az állampolgárok több mint 90 százaléka a törvényhozók számának 300-ra csökkentése mellett foglalt állást.

"Meggyőződésünk, hogy a referendum intézménye nem hagyható figyelmen kívül, a nép akaratát tiszteletben kell tartani. Háromszáz tagú parlamentre van szükség" - fogalmazott a pártelnök.

Tomac nyilatkozatában rámutatott, a kormánynál egy "gyilkos rendelet" van előkészülőben, amellyel különnyugdíjat adnának a polgármestereknek. A PMP elnöke szerint ezen intézkedés kapcsán is ki kellene kérni az emberek véleményét.

"Úgy vélem, szükség van egy referendumra a különnyugdíjak kiiktatása érdekében. Hihetetlen, hogy a kormány ebben az időszakban újabb luxusnyugdíjas-kategóriát akar létrehozni. Mindenki dolgozott, de én sosem láttam még polgármesterjelöltet az utcán rohangálni, aláírásokat gyűjteni és azt mondani az embereknek, hogy kiváltságokra van szüksége. Meg kell állítani ezt a közpénzpazarlást" - nyomatékosította.

A PMP részéről Eugen Tomac pártelnök mellett Marius Paşcan ügyvezető elnök, Petru Movilă alelnök, Ioana Constantin főtitkárhelyettes és az alakulat képviselőházi frakciójának vezetőhelyettese, Robert Turcescu vett részt az államfővel folytatott egyeztetésen.

A nap folyamán a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a PRO Európa parlamenti frakció, a nemzeti kisebbségek és a Szociáldemokrata Párt küldöttségét várja a Cotroceni-palotába az államfő. Kedden a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és az RMDSZ delegációját fogadta Klaus Iohannis.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!