ERDON Országos hírek

2019.05.20. 20:43

Május 27-én hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea perében

Lezárult hétfőn Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök fellebbviteli perének tárgyalása. A legfelsőbb bíróság május 27-én hirdet jogerős ítéletet az ügyben.

Lezárult hétfőn Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök fellebbviteli perének tárgyalása. A legfelsőbb bíróság május 27-én hirdet jogerős ítéletet az ügyben.

Hétfőn tartották annak a pernek az utolsó tárgyalását, amelyben első fokon 3 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélték Liviu Dragneát a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál (DGASPC) történt fiktív alkalmazások miatt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyésze szigorúbb büntetést kért hétfőn a bíráktól, továbbá azt, hogy közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításra való felbujtás miatt is ítéljék el a PSD-elnököt. Alapfokon e vád alól felmentették Dragneát.

Liviu Dragnea nem volt jelen kedden a tárgyalóteremben. Ügyvédei, Flavia Teodosiu és Marian Nazat, a tárgyalás halasztását kérték egy június 5-e utáni időpontra, arra hivatkozva, hogy - amint az hétfőn kiderült - ekkor dönt az alkotmánybíróság arról a beadványról, amelyben Florin Iordache képviselőházi elnök a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérte a korrupciós ügyeket tárgyaló háromtagú bírói tanácsok kapcsán.

A bírák elutasították a halasztásra vonatkozó kérelmeket, majd a védő- és a vádbeszédek után közölték, hogy május 27-én hirdetnek jogerős ítéletet az ügyben.

A PSD-elnököt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Teleorman megyei DGASPC-vel kapcsolatos ügyben, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt. Az ítélet ellen mind a DNA, mind a vádlottak fellebbezést nyújtottak be, és a per még 2018 szeptemberében fellebbviteli szakaszba került, a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai körüli viták miatt azonban több alkalommal is halasztották a tárgyalást. A PSD és a képviselőház elnökét azért állították bíróság elé, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, állítólag az ő közbenjárására a megyei tanács költségvetéséből fizettek két olyan alkalmazottat, akik valójában nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a párt megyei szervezeténél dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!