ERDON Országos hírek

2019.02.06. 14:20

Sertéseket pusztítottak el Kovászna megyében

Több mint száznegyven sertést pusztítottak el Sepsiszentgyörgyön és Sepsiköröspatakon (Valea Crişului) a sertéspestis miatt.

Több mint száznegyven sertést pusztítottak el Sepsiszentgyörgyön és Sepsiköröspatakon (Valea Crişului) a sertéspestis miatt.

Dr. Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerint a járvány terjedésének megakadályozásáért 127 disznót öltek le Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében és 17-et Sepsiköröspatakon.

Sepsiköröspatakon február 5-én, egyetlen gazdaságban mutatták ki a vírust, ott leölték a 17 disznót és karantént vezettek be. (...) Az Őrkőn a teljes állományt el kellett pusztítani. (...) Fontos tudni, hogy azok a személyek, akik nem jelentik be, hogy állatuk megbetegedett, nem kapnak kártérítést - mondta el a főállatorvos.

Hozzátette: az Őrkőn nem maradt sertés, és - súlyos bírság terhe mellett - hatvan napig nem is szabad oda állatot bevinni.

Minden beteg állatot azonnal jelenteni kell. Ha elpusztult az állatuk, ne temessék el, ez bűnténynek számít. Ne vásároljanak malacokat ismeretlen helyről, mert terjeszthetik a kórt - írja az állategészségügyi igazgatóság Facebook-oldalán.

Az Őrkőn a múlt pénteken találtak két sertéstetemet, amelyekről kiderült, hogy afrikai sertéspestisvírussal fertőzöttek. Vasárnap egy újabb tetemre bukkantak, ezért elrendelték a teljes állomány elpusztítását.

Egy második sertéspestis-gócot a várostól tíz kilométerre lévő Sepsiköröspatakon fedeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!