ERDON Országos hírek

2018.11.10. 07:41

Szijjártó: Magyarország semmiféle Románia elleni támadást nem támogat az Európai Parlamentben

Magyarország semmiféle Románia elleni támadást nem támogat az Európai Parlamentben - biztosította Bukarestben román hivatali kollégáját Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország semmiféle Románia elleni támadást nem támogat az Európai Parlamentben - biztosította Bukarestben román hivatali kollégáját Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

"Arról biztosítottam a külügyminiszter urat, hogy Magyarország sem fog semmilyen politikai alapon, elfogult nem kormányzati szervezetek véleménye alapján elindított politikai támadást támogatni Románia ellen" - jelentette ki Szijjártó.

A tárgyalások napirendjén szerepeltek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel a Fekete-tengeren található gázlelőhelyekre. "Reméljük, hogy a Fekete-tengeren található gázmezők kitermeléséről minél előbb döntést hoznak az amerikai és osztrák-román gázipari vállalatok, amelyekkel a szükséges szerződéseket minél előbb meg tudjuk kötni. Mindent megteszünk, hogy hosszú távon Romániából is tudjunk gázt vásárolni, mindenesetre ennek a fizikai feltételei jövő évtől rendelkezésre fognak állni" - közölte a magyar külügyminiszter, miután találkozott Liviu Dragneával, a képviselőház elnökével.

Amikor az igazságügyet szabályozó törvényeknek az Európai Bizottság által bírált módosításairól kérdezték, Szijjártó azt mondta: a román politikusok joga, hogy saját törvényeiket megalkossák. A román parlament kizárólagos joga, hogy törvényeket hozzon Romániában, én ezeket nem kommentálom, ez nem az én tisztem (,,,), nagyon kiegyensúlyozatlan és igazságtalan az a mód, ahogyan az Európai Bizottság viszonyul ezekhez a dolgokhoz - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó utalt a Magyarország ellen elfogadott jelentésre, ami hazugságokon alapult . Magyarországon semmi nem veszélyezteti a jogállamot és az, ahogyan most Romániát támadják, az nagyon hasonlatos ahhoz, ahogyan ezek az intézmények Magyarországot támadják - mutatott rá Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!