ERDON Országos hírek

2018.11.06. 12:42

Nyílt levelet írt a Colectiv-tűzvész túlélőinek egy csoportja

A súlyos kimenetelű tűzeseteknél bevethető sürgősségi beavatkozási rendszer létrehozását kérik a Colectiv-tűzvész sérültjei Viorica Dăncilă miniszterelnöktől és Sorina Pintea egészségügyi minisztertől.

A súlyos kimenetelű tűzeseteknél bevethető sürgősségi beavatkozási rendszer létrehozását kérik a Colectiv-tűzvész sérültjei Viorica Dăncilă miniszterelnöktől és Sorina Pintea egészségügyi minisztertől.

A bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án történt tűzvész túlélőinek egy csoportja nyílt levéllel fordult a kormányfőhöz és az egészségügyi tárca vezetőjéhez, kérve, hogy hozzanak létre egy olyan sürgősségi beavatkozási mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy - áldozatokat követelő tűzvész esetén - azonnal Európa égési sérültekre specializálódott kórházaiba szállítsák a sebesülteket. Ehhez intézményközi megállapodásokat kell kötnie a védelmi minisztériumnak (a légi szállítás azonnali biztosítására), valamint az országos katasztrófavédelemnek, és állandó pénzalapot kell elkülöníteni a sürgősségi beavatkozás költségeinek fedezésére.

A levelet 21, külföldön kezelt sebesült írta alá, akik a romániai kezelés ideje alatt a kórházakban fertőződtek meg. Levelükben kifejtik, a Colectiv-tragédia rávilágított, hogy a romániai közegészségügyi rendszer képtelen ellátni a súlyos égési sérülésekben szenvedő pácienseket, még az e célra fenntartott részlegen (összesen 11 ágy) sem tudnak fertőzésmentességet biztosítani, és nem tartják tiszteletben az égési sérülések ellátásához elengedhetetlen standardokat.

,,Nem normális, hogy egy páciens élete közhivatalnokok segítőkészségétől, aláírásoktól, intézmények közötti konfliktusoktól függjön. Egyértelmű lépésekre, egyértelmű felelősségre, algoritmusokra és eljárásokra van szükség" - írják a Colectiv-tűzvész tőlélői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!