ERDON Országos hírek

2018.10.25. 09:57

Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltását kéri az igazságügyi miniszter

Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

A tárcavezető 63 oldalas jelentést készített a legfőbb ügyész tevékenységének átvilágítása nyomán. Az öt fejezetre tagolt dokumentum húsz pontban foglalja össze azokat az érveket, amelyek alapján Augustin Lazăr menesztését kéri.

A jelentést és az Augustin Lazăr tisztségből való elmozdítására vonatkozó javaslatot még szerda este elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) véleményezésre, illetve az államfőnek, hogy törvényes hatáskörének megfelelően döntsön az ügyben - mondta a miniszter.

Az igazságügyi miniszter szerint a jelentésben felsorolt tények "nem tolerálhatók" egy jogállamban, és azt bizonyítják, hogy Lazăr tevékenysége "szembemegy az alkotmány és a törvények szabta kötelezettségekkel". Tevékenységével, magatartásával és nyilatkozataival Augustin Lazăr eltérítette a főügyészséget az alaptörvényben rögzített feladatától - tette hozzá Tudorel Toader.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!