ERDON Országos hírek

2018.05.15. 16:43

M. Pârvu: kólibaktériummal fertőzött jeget találtak

A mikrobiológiai paramétereknek nem megfelelő jégkockákat talált az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a május 7-e és 11-e között tartott ellenőrzései során, így azok jegyzőkönyvét továbbította az országos gyorsriasztó rendszerhez - jelentette be kedden Marius Pârvu, az ANPC elnöke.

A mikrobiológiai paramétereknek nem megfelelő jégkockákat talált az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a május 7-e és 11-e között tartott ellenőrzései során, így azok jegyzőkönyvét továbbította az országos gyorsriasztó rendszerhez - jelentette be kedden Marius Pârvu, az ANPC elnöke. A legsúlyosabb problémák közé tartozik, hogy a leellenőrzött egységeknél nagyszámú coliform baktériumot, még kólibacilust is találtunk az emberi fogyasztásra szánt jégkockákban. A címkén sok helyen azt írta, hogy a jég tisztított és szűrt vízből készült, de erre vonatkozó dokumentumokat nem tudtak felmutatni. A legtöbb ellenőrzött egység meglehetősen rosszul állt az alapakták, a címkézések terén, de számos helyen a gyártási folyamatban is hiányosságokat tapasztaltunk - mondta Pârvu.

Az elnök bejelentette, hogy a fogyasztóvédelem országos szintű, tematikus ellenőrzésbe kezd a jégkockagyártók és -forgalmazók körében, tekintve, hogy kezdődik a nyári idény.

A legsúlyosabb kihágást egy Prahova megyei cégnél tapasztalták, amelynél 900 kilogramm, kólibacilussal fertőzött jeget találtak. A céget 25.000 lejre bírságolták.

A hatóság honlapja szerint május 7-e és 11-e között a bukaresti, valamint Konstanca és Giurgiu megyei jégkockagyártókat ellenőrizték. Az ellenőrzés során két gyártó raktárában lefoglaltak 1.800 kilogramm jeget, 5.372 csomag 1 és 2 kilogrammos jeget pedig visszavontak néhány szupermarketből - írja még a honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!