ERDON Országos hírek

2018.02.22. 22:02

A kabinet elfogadta az elektronikus útlevelek érvényességi idejét módosító javaslatot

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő.

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő. A 12 évesnél kisebb gyerekek számára 3 évig érvényes elektronikus útleveleket fognak kiállítani - közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a szóvivő elmondta: az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél.

Nelu Barbu arról is tájékoztatott, hogy a tervezet módosítja az egyszerű ideiglenes útlevelek kiállítását szabályozó törvényt. A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében objektív sürgősségi helyzetnek kell fennállnia ahhoz, hogy egyszerű ideiglenes útlevelet kérvényezhessen valaki. Ilyen helyzetek a betegség, illetve olyan családi vagy munkaügyi körülmények, amelyek nem hagynak időt az egyszerű elektronikus útlevél kiváltására. A sürgősségi helyzetet bizonyítani kell majd az ideiglenes útlevél kérelmezésekor.

A tervezet szerint ugyanakkor ezentúl nem lesz szükség a romániai hatóságok által felülvizsgált igazoló dokumentumokra olyan esetekben, amikor egy kiskorú egy külföldi intézmény által szervezett versenyre vagy továbbképzésre utazik a határokon túlra, és ehhez van szüksége ideiglenes útlevélre.

Egy nemzetközi versenyre induló gyermeknek elég lesz felmutatnia az igazolást, hogy valóban versenyre megy, nem lesz többé szükség a hírhedt pecsétre - magyarázta Barbu.

A szóvivő azt is elmondta, hogy ha valaki bármilyen indokból nem óhajt elektronikus útlevelet, kérvényezhet ideigleneset is, de az nem fog hamarabb elkészülni, mint az elektronikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!