ERDON Országos hírek

2018.01.05. 15:40

Azonosították azt a személyt, aki Brassóban kihelyeztette az oltásellenes hirdetést

Azonosította a brassói közegészségügyi felügyelőség azt a személyt, aki december végén olyan szöveget jelentetett meg egy hirdetőtáblán Brassóban, miszerint a védőoltások nem biztonságosak - tájékoztatta pénteken az AGERPRES hírügynökséget Claudia Bularca, a brassói közegézségügyi igazgatóság szóvivője.

Azonosította a brassói közegészségügyi felügyelőség azt a személyt, aki december végén olyan szöveget jelentetett meg egy hirdetőtáblán Brassóban, miszerint a védőoltások nem biztonságosak - tájékoztatta pénteken az AGERPRES hírügynökséget Claudia Bularca, a brassói közegézségügyi igazgatóság szóvivője.Mint kiderült, a szóban forgó személy nem brassói illetőségű. Jövő héten meg kell jelennie a közegészségügyi igazgatóság székhelyén a helyzet tisztázása végett.

A brassói hirdetőtábláról időközben eltávolították az oltásellenes feliratot - közölte a szóvivő.

Raed Arafat belügyi államtitkár múlt év utolsó napján hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben, hogy Brassóban, Kolozsváron és Iaşi-ban hirdetőtáblákat helyeztek ki, amelyek felirata szerint nem biztonságosak a védőoltások.

" Vajon az oltások hiánya biztonságosabb? Üzenem mindazoknak, akik el akarják hitetni az egyszerű emberekkel, hogy az oltások nem biztonságosak, hogy az oltáshiány megölheti, vagy egy életre megnyomoríthatja a gyermeküket - írta Arafat a Facebookra december 31-én.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének (DSU) vezetője leszögezte: a kampányban hirdetett állítást semmiféle tudományos tény nem támasztja alá. Kifejtette: a táblákat el kell távolítani, mert az azokon olvasható szöveg túlmegy a szabad véleménynyilvánítás körén, és tartalma merénylet a lakosság egészségügyi állapota ellen.

Január 4-én Florian Bodog egészségügyi miniszter is megszólalt az ügyben. Az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint Bodog arról rendelkezett, hogy az egészségügyi felügyelők ezentúl ellenőrizzék a közegészségüggyel kapcsolatos tájékoztató kampányokat, azok kezdeményezőit pedig bírságolják meg, amennyiben nem rendelkeznek a szaktárca jóváhagyásával. Véleményem szerint az oltásellenes hirdetőtáblák merényletet jelentenek gyermekeink ellen. A kanyarójárvány vészjelzés kellene hogy legyen mindannyiunk számára: orvosoknak, hatóságoknak és szülőknek egyaránt - mondta a miniszter, aki szerint a kanyaró még a legenyhébb betegségek közé tartozik, amelyek megtámadhatják a beoltatlan gyermekek szervezetét.

A 2006/95-ös törvény 44-es cikkelye értelmében az egészségügyi minisztériumnak kell jóváhagynia minden, a közegészségüggyel kapcsolatos tájékoztató vagy oktató jellegű kampányt. A jogszabály figyelmen kívül hagyása kihágásnak minősül, amelyért 10.000 lejtől 25.000 lejig terjedő bírság róható ki - tájékoztatott csütörtökön a minisztériumi közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!