ERDON Országos hírek

2017.10.27. 08:53

Adócsökkentések és emelések januártól

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter egy olyan kormányhatározat tervezetét mutatta be csütörtökön a kormánynak, amely értelmében 2018. január 1-jétől 1.900 lejre nőne az országos bruttó minimálbér.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter egy olyan kormányhatározat tervezetét mutatta be csütörtökön a kormánynak, amely értelmében 2018. január 1-jétől 1.900 lejre nőne az országos bruttó minimálbér.

"Ma egy olyan kormányhatározatot mutatunk be önöknek első olvasatra, amely értelmében bruttó 1.900 lejre nő a minimálbér 2018. január 1-jétől, így az állampolgárok fizetését nem befolyásolják a munkavállalókra terhelt járulékok. Az összeg megfelelő a kormányprogramba foglalt összegnek, amelynek értelmében 1.550 lejre nőtt volna 2018. január 1-jétől, azonban akkoriban nem vették figyelembe annak a lehetőségét, hogy a munkáltatóról a munkavállalóra hárítják át a társadalombiztosítási járulékok munkáltatói részének kifizetését" - nyilatkozta Vasilescu a kormányülés kezdetén.

Szintén első olvasásra mutatta be Vasilescu azt a sürgősségi kormányrendeletet is, amely szerint jövő év elejétől 1.233 lej helyett 1.250 lej lesz a legalacsonyabb gyermeknevelési segély értéke.

Nyugdíj

A munkaügyi miniszter másik javaslata szerint a legalacsonyabb nyugdíj értékét 640 lejre emelnék.

"Nem utolsó sorban a rendelettervezet előírja a legalacsonyabb nyugdíj 640 lejre növelését, a nyugdíjpont értékét pedig 1.100 lejre emelnénk 2018. július 1-jétől. Ezek az intézkedések csomagban érkeznek a magánnyugdíj alaphoz való hozzájárulás 5,1%-ról 3,7%-ra való csökkentésével. Figyelem, ez nem fogja befolyásolni a hozzájárulás jelenlegi értékét. Pontosabban, a ma befizetett összeg jövőre is legkevesebb ugyanannyi lesz, az arány csökkentésére a bruttó bér 20 százalékos emelése miatt van szükség" - nyilatkozta Lia Olguţa Vasilescu.

Adócsökkentés

A jövedelemadó 16 százalékról 10%-ra való csökkentése nem csak a fizetésekre lesz érvényes, hanem más bevételi forrásokra is, mint a nyugdíjak, bérek, kamatok vagy mezőgazdasági tevékenységek - nyilatkozta a csütörtöki kormányülés kezdetén Ionuţ Mişa pénzügyminiszter.

A szaktárca vezetője elmondta, nagyon sok állampolgárt érint az intézkedés: 4,85 millió romániai alkalmazottat, 10 millió - banki betétekkel rendelkező - személyt, 250.000 2.000 lejnél magasabb nyugdíjjal rendelkező idős személyt, 500.000 szellemi szabadfoglalkozású személyt, minden állampolgárt, aki bérbe adott lakással vagy területtel rendelkezik, minden mezőgazdasággal foglalkozó személyt és vállalkozást.

A pénzügyminiszter szerint egy másik pénzügyi intézkedés a minimálbérrel rendelkező személyeket érinti, akik ezután "több pénzzel maradnak a kezükben az adók és illetékek levonását követően".

"A minimálbérrel rendelkező személyek esetében az adómentes összeg 300 lejről 510 lejre fog emelkedni. Azok esetében, akik gyereket vagy más személyeket tartanak el, még további 160 lej adódik hozzá a mostani 100 lejes értékhez képest" - magyarázta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!