ERDON Országos hírek

2017.08.08. 11:37

Szigorítottak a Munkatörvénykönyvén

Hétfőn a Hivatalos Közlönyben megjelent az, a Munkatörvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet, miszerint fel lehet függeszteni egy munkáltató tevékenységét abban az esetben, ha olyan személynek ad munkát, akivel nem kötött egyéni munkaszerződést, illetve ezen eseteket 20 ezer lejjel is büntetik, minden beazonosított egyénre vonatkoztatva.

Ugyanakkor abban az esetben is felfüggeszthető egy társaság tevékenysége, ha a munkáltató úgy dolgoztat valakit, hogy a munkaviszonyról szóló jelentést nem továbbítja az alkalmazottak általános nyilvántartási regiszterébe legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napig, illetve ezen eseteket 20 ezer lejjel is büntetik, minden beazonosított egyénre vonatkoztatva. Hasonló büntetésre számíthat a munkáltató és a munkavállaló akkor is, ha egy cég olyan személyt foglalkoztat, akinek az egyéni munkaszerződése fel van függesztve.

A sürgősségi kormányrendelet értelmében a munkáltató csak akkor folytathatja a tevékenységét, miután kifizeti a rá kirótt bírságot, és bizonyítja, hogy korrigálta azokat a szabálytalanságokat, amelyek miatt szankcionálták, az egyéni munkaszerződés megkötése, valamint a munkaviszonyról szóló jelentés továbbítása révén, vagy, esetenként a tb-hozzájárulásoknak és bérből származó jövedelemadónak a kifizetésével. Ugyanakkor a kormány szigorította a feketemunka megbüntetését is, vagyis megszűnt az öt személyes limit, és a bírságok összege is nőtt. Ezentúl bűncselekménynek számít olyan személynek az alkalmazása, mely mint embercsempészet áldozata illegálisan tartózkodik az országban, a szankció bírság, vagy 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztés. Emellett arra kötelezték a munkaadókat, hogy a munkahelyen őrizzék az egyéni munkaszerződések másolatát, és azokat a dokumentumokat, melyek igazolják, hogy naponta hány órát dolgoztak az alkalmazottak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!