ERDON Országos hírek

2017.08.21. 13:59

Mircea Dumitru: A tankönyvek versenytárgyalása továbbra is súlyos probléma az oktatási minisztérium számára

Súlyos teherként nehezedik a tanügyminisztériumra a tankönyvekre kiírandó versenytárgyalás gondja - fogalmazott Mircea Dumitru volt tárcavezető a közösségi oldalon.

Súlyos teherként nehezedik a tanügyminisztériumra a tankönyvekre kiírandó versenytárgyalás gondja - fogalmazott Mircea Dumitru volt tárcavezető a közösségi oldalon.

Dumitru szerint a közbeszerzéseket szabályozó törvénykezés hiányosságai, valamint az oktatási intézmények reformjának hiánya okozzák a kialakult helyzetet.

Mrcea Dumitru kifejtette, a tanterveket nem a szakértői kormány, hanem tanárokból álló munkacsoportok dolgozták ki, és ez év januárjára elkészültek. A hazai oktatásügyben azonban nem várható javulás - fejtette ki Facebook-oldalán a miniszter - , amíg politikai alapon hozzák meg a döntéseket az iskolákban, tanfelügyelőségeken vagy a minisztériumban.

"Nehéz elhinnem, hogy a tanügyminiszternek voltak információi az ötödikes tankönyvek versenytárgyalásáról néhány nappal a múlt heti kormányülés előtt.

Nehéz elhinnem, hogy derűs nyugalommal tudott hazudni a tanügyminiszter, amikor biztosította a 170.000 ötödik osztályos tanulót és szüleiket, hogy tankönyveik már úton vannak - írta Dumitru.

A pénteki kormányülés kezdetén Liviu Pop tanügyminiszter azt mondta, az ötödikeseket kivéve minden tankönyv az iskolákban van.

"Az ötödikeseket kivéve minden tankönyv az iskolákban van. Ötödik osztályban az első két hónapra van egy megoldásunk, minden diák útmutatót kap, és a kiadók óvásainak rendezését követően tanév közben vezetjük be a tankönyveket számukra. Szeptember 11-én minden ötödikes diák megkapja az útmutatókat, a tanárokat felkészítjük, hogy normális órákat tarthassanak" - nyilatkozta Pop.

A szaktárca vezetője elmondta, megbüntetik azokat a tanügyminisztériumi alkalmazottakat, akik felelősek a kialakult helyzetért.

Pop elmondta, a technokrata kormánynak már tavaly novemberben le kellett volna zárnia az ötödikesek tankönyveivel kapcsolatos kérdéseket, azonban márciusig halasztották ennek határidejét, a tanügyminisztériumban pedig zavar volt, ezért márciusban nem hozták meg a megfelelő döntéseket. A tanügyminiszter elmondta, megkeresik a felelősöket és menesztik őket a minisztériumból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!