ERDON Országos hírek

2017.02.17. 10:19

Beidézték a DNA-ra Nicolae Robu temesvári polgármestert

Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Temesvár polgármesterét. Nicolae Robut egy korrupciós ügyben hallgatják ki.

Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Temesvár polgármesterét. Nicolae Robut egy korrupciós ügyben hallgatják ki.

A DNA bukaresti ügyosztályára való érkezésekor az elöljáró azt nyilatkozta, nem tudja, milyen ügyben kapott idézést.

"Nem tudok semmit. Telefonon idéztek be. De nem izgulok, mert nincs közöm korrupcióval vagy befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos ügyekhez" — fogalmazott Nicolae Robu.

Update

Gyanúsítottként hallgattak ki egy korrupciós ügyben - nyilatkozta Nicolae Robu temesvári polgármester pénteken, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bukaresti ügyosztályáról való távozásakor.

"Gyanúsított vagyok, mint mindenki ebben az ügyben. Azért vagyok gyanúsított, mert aláírtam bizonyos adásvételi szerződéseket, amelyeket a törvényes előírások megszegésével állítottak össze, nem én, hanem mások" — magyarázta Robu.

Az elöljáró hangsúlyozta, az ügyészek szerint Temesváron csaknem 1.000 államosított lakást adott el az önkormányzat az 1995/112-es törvény életbe lépését követően. Az ő mandátuma alatt két kisebb, egy egy-, illetve egy kétszobás egykor államosított tömbházlakást adtak el, a lakásokat — állítása szerint — szerény anyagi körülmények között élő családok vásárolták meg.

"Szerény lakásokról van szó, amelyeket szűkös körülmények között élő családok vásároltak meg. Nincs itt szó semmiféle korrupcióról, befolyásos emberekről vagy egyéb ilyesmiről" — mutatott rá Robu, hangsúlyozva, hogy annak idején az önkormányzat illetékes osztályainak képviselői arról biztosították, hogy a tranzakcióra a törvényes előírások betartásával került sor, így ő ártatlannak vallja magát.

Pénteken ugyanebben az ügyben kihallgatta a DNA Temesvár volt alpolgármesterét, Traian Stoiát, illetve Gheorghe Ciuhandu egykori elöljárót is.

Ügyészségi források szerint a DNA vizsgálatot indított csaknem 1.000 államosított temesvári lakás eladásának ügyében. A gyanú szerint 1995 és 2005 között a temesvári önkormányzat alkalmazottjai az 1995/112-es törvény előírásainak megszegésével, törvénytelenül értékesítettek 968 egykor államosított házat Temesvár régi központjában, több mint 40 millió eurós kárt okozva ezáltal az államnak.

www.agerpres.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!