ERDON Országos hírek

2016.10.19. 14:24

RMDSZ-ügyvezető elnök: Ciolos jó miniszterelnök lehetne egy politikai kormány élén

Dacian Ciolos jó miniszterelnök lehetne, amennyiben politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére - mutatott rá Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke szerdán, egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Dacian Ciolos jó miniszterelnök lehetne, amennyiben politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére - mutatott rá Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke szerdán, egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Az RMDSZ politikusa arra reagált, hogy a szakértői kormányt vezető független miniszterelnök Románia 100 platform címmel programdokumentumban fejtette ki nézeteit a decemberi választások után megalakuló következő kormány teendőiről. Az ügyvezető elnök úgy értelmezte Ciolos platformjának meghirdetését, hogy a - jobboldal által további szerepvállalásra biztatott - kormányfő a választások után is hajlandó folytatni a munkát.

Kovács Péter szerint nagy hiányossága a dokumentumnak, hogy kimaradtak belőle a kisebbségek, de több "támogatható elemet" is tartalmaz.

"Egy tőmondatnyi gondolat sincs benne arról a mintegy tíz százaléknyi román állampolgárról, aki valamelyik őshonos nemzeti kisebbséghez tartozónak vallotta magát. Ez számomra azt igazolja vissza, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy valamelyik román párt, a kormány, vagy akár valamelyik haladó gondolkodású román politikus +magától+ prioritásai közé sorolja a kisebbségeket. Szükség van az etnikai képviseletre, szükség van az RMDSZ-re" - vonta le a következtetést Kovács Péter.

Másfelől az ügyvezető elnök több olyan elemet fedezett fel Ciolos programjában, amit az RMDSZ is prioritásként hirdetett meg. Úgy vélte, a politikustársadalom megújítását célzó elvárásnak az RMDSZ bármely román pártnál többet tett, hiszen a parlamenti jelöltlistáin a befutó helyeken felerészt új nevek szerepelnek.

Közös cél a korrupció visszaszorítása is: az RMDSZ sem az önkormányzati, sem a parlamenti választásokon nem indított korrupció miatt véglegesen elítélt politikust - mutatott rá. Kovács Péter szerint az RMDSZ politikai prioritásai az oktatás reformja és a szegénység visszaszorítása tekintetében is összhangban vannak Ciolos platformjával.

Az ügyvezető elnök megnyilatkozása az első jelzés az RMDSZ részéről, hogy a jobboldali pártok által támogatott Ciolossal sem tartja elképzelhetetlennek az együttműködést. Mindeddig az RMDSZ ugyanazokkal az érvekkel - főleg "a legitimitás hiányával" - támadta a szakértői kormányt, mint a választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD), amely több alkalommal kifejezte nyitottságát arra, hogy a leendő kormánykoalícióba az RMDSZ-t is bevonja.

A parlamenti választásokat december 11-én tartják Romániában.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!