ERDON Országos hírek

2016.10.06. 17:49

Gyümölcsöt az ovisoknak is

A kormány úgy határozott, hogy az iskolait megelőző oktatásban résztvevő gyerekek is kapjanak gyümölcsöt a tanintézményekben.

A kormány úgy határozott, hogy az iskolait megelőző oktatásban résztvevő gyerekek is kapjanak gyümölcsöt a tanintézményekben.

A kormány szerdai ülésén döntötte el, hogy a normál programos állami és engedélyezett magán óvodákba járó gyerekek is kapjanak friss gyümölcsöt, hasonlóan iskolás társaikhoz. Pillanatnyilag a programban az I. - VIII. osztályos oktatásban résztvevő diákok részesülnek, illetve kiterjesztették azt utólag az előkészítő osztályokra is. A rendelkezést sürgősségi kormányrendelet formájában a 2016/2017-es tanévvel kezdődően ültetik gyakorlatba és ez része a 2016. július 19-én meghirdetett "Egészséges gyerekeket az óvodákba" programnak. A kormány célja az intézkedéssel, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek, illetve nevelésük során szokjanak rá az egészséges étkezésre, ami hosszú távon egészségük megőrzését eredményezheti.

Mindenkinek jár

A döntés minden gyerekre vonatkozik, szociális helyzetétől függetlenül és megszünteti azt a sok helyen eddig gyakorlatban volt visszás helyzetet, hogy egyazon épületbe járó gyerekek közül némelyeknek (az iskolásoknak) jár, másoknak nem a gyümölcs. A döntés gyakorlatba ültetése a már megkezdett tanévben várhatóan 13 millió lejbe kerül, amit az állami költségvetésből fedeznek és 347.908 gyereket érint, a napi költséghatár 0,37 lej/fő. Utóbbi kell fedezze a gyümölcs árát, a szállítási és tárolási költséget is. Romániában a 2009/2010-es tanévben vezették be az EU-által is pártolt gyümölcsöt az iskolákba -programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!