ERDON Országos hírek

2016.06.05. 20:47

Erdély gyengébben szerepelt

A romániai önkormányzati választásokon az erdélyi megyékben kisebb volt a szavazókedv, mint Óromániában. Bukarestben a PSD nyert.

A romániai önkormányzati választásokon az erdélyi megyékben kisebb volt a szavazókedv, mint Óromániában. Bukarestben a PSD nyert.

A Digi24 hírtelevízió az általa az IRES intézettől megrendelt exit poll eredményeket ismertette este a kilenc órai urnazárás után. Eszerint a felmérés szerint a fővárosban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) közös jelöltje, Gabriela Vrânceanu Firea nyerte meg a főpolgármester-választásokat 42,21 százalékos eredménnyel. Második lett Nicuşor Dan, a Mentsük meg Bukarestet (USB) elnevezésű formáció jelöltje 29,8 százalékos eredménnyel, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Cătălin Predoiu a szavazatoknak mindössze 13 százalékát szerezte meg. Meglepetést hozott a fővárosi közgyűlés-választás eredménye is. Az kevésbé meglepő, hogy a PSD-UNPR az exit poll szerint a szavazatok 39,9 százalékát szerezte meg, ezzel meg is nyerte ezt a választást, a második viszont az USB lett 26,1 százalékos eredménnyel. A főváros hat kerülete közül ötben szintén a PSD-UNPR jelöltje nyert, míg az 1. kerületben az USB győzött az előzetes adatok szerint. Kolozsváron a jelenlegi polgármester, Emil Boc nyerte meg a polgármester-választásokat, az IRES felmérés szerint ugyanis a leadott szavazatok 69 százalékát ő kapta. A kincses városban az RMDSZ polgármesterjelöltje, Horváth Anna lett a második 10,8 százalékos eredménnyel. Lapzártánkig nem érkeztek hírek a Nagyváradon, illetve más erdélyi nagyvárosokban született eredményekről.

Részvételi adatok

A mostani önkormányzati választások legnagyobb, és egyben leghasznosabbnak tűnő újítása volt az, hogy első ízben alkalmazták azt az új informatikai rendszert, melynek segítségével lehetővé vált a választásokon való részvétel valós idejű követése, ugyanakkor ez a rendszer hatékony eszköz lehet a választási csalások ellen is. Az informatikai rendszerbe befutó adatokat a http://prezenta.2016bec.ro honlapon lehetett követni. A honlap tanúsága szerint este kilenc órakor, azaz urnazáráskor 48,4 százalékos volt az országos részvételi arány. Bihar megyében a nem hivatalos adatok szerint 53,9 százaléknyian mentek szavazni, ami átlagon felüli eredmény. A számottevő magyar lakossággal rendelkező megyék közül a választópolgárok 47,8; 54; illetve 44,8 százaléka járult az urnák elé Szatmár, Szilágy, valamint Kolozs megyében. A székelyföldi megyék közül Marosban 51,6, Hargitában 43,6, Kovásznában 43,8 százalék volt a részvételi arány. Az említett honlap adatai szerint a legtöbben Giurgiu megyében szavaztak, itt a választára jogosult polgárok 63,2 százaléka voksolt. Ezt követte Olt és Teleorman megye valamivel több mint hatvan százalékos részvételi aránnyal. A legkevesebben Bukarestben szavaztak, itt a választópolgároknak mindössze 33,3 százaléka voksolt. Ezek az eredmények még nem hivatalosak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!