ERDON Országos hírek

2015.07.21. 09:47

Tanácsok kánikula idejére

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közleményben tájékoztat arról, hogy mire figyeljünk kánikulában. Ime a legfontosabb tanácsok.

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közleményben tájékoztat arról, hogy mire figyeljünk kánikulában. Ime a legfontosabb tanácsok.

Kerüljük a napozást 11 és 18 óra között, s ha van légkondicionáló berendezésünk, állítsuk be úgy, hogy a benti hőmérséklet legyen 5 fokkal alacsonyabb a kintinél. 32 fok felett a ventillátorokat már nem ajánlott használni. Ha nincs légkondink, naponta néhány órát töltsünk klímaberendezéssel ellátott üzletekben, közterületeken, mozikban. Viseljünk kalapot, világos színű, bő, természetes alapanyagból készült ruhákat, nap közben zuhanyozzunk le többször langyos vízzel, utána lehetőleg ne törölközzünk. Naponta másfél-két liter folyadékot igyunk, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk. Kánikula idején 15-20 percenként igyunk egy pohár vizet. Viszont ne igyunk alkoholt, még sör vagy bor formájában sem, mivel csökkenti a szervezet védekezőképességét a meleggel szemben. Ne igyunk magas koffeintartalmú italokat sem (kávét, kólát, teát), se nagy cukortartalmú italokat, mint az üdítők, ugyanis ezek vízhajtóak. Viszont fogyasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket – például sárgadinnyét, görögdinnyét, szilvát, uborkát, paradicsomot – ezeknek ugyanis magas a víztartalmuk.

Vigyázzunk a környezetünkben lévő gyermekekre, idősekre, kínáljuk őket innivalóval rendszeresen, akkor is, ha nem kérik. Tartsuk a kapcsolatot idős, egyedülálló, esetleg mozgáskorlátozott rokonainkkal, ismerőseinkkel, szomszédjainkkal, olykor érdeklődjünk egészségi állapotukról.

Megóvhatjuk a lakásunkat a felforrósodástól, ha akkor, amikor oda süt a nap, bezárjuk az ablakokat és behúzzuk a sötétítőket. Viszont mindig szellőztessünk, amikor kint már lehűlt a levegő. Oltsuk el a villanyt, vagy legalább csökkentsük a világítást. Azokat a háztartási gépeket, elektronikus felszereléseket, amelyeket nem használunk, kapcsoljuk ki az áramból.

Vörös kód esetén csak elhalaszthatatlan okból menjünk ki, s lehetőleg nem 11 és 17 óra között, igyunk 2-4 liter folyadékot naponta, ne fogyasszunk alkoholt, a három évesnél kisebb gyerekeket csak kilenc előtt, vagy húsz óra után vigyük ki, könnyű ételeket fogyasszunk, mellőzzük az alkoholt, egészségügyi problémák esetén értesítsük a háziorvosunkat, csak indokolt esetben forduljunk a sürgősséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!