ERDON Országos hírek

2015.05.06. 14:03

Kártya nélkül is kapnak ellátást

A háziorvosok kötelesek ellátni betegeiket, nem utasíthatják ezt el olyan címen, hogy nem működik az informatikai rendszer – fogalmazta meg a háziorvosokhoz intézett felkérésében Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

A háziorvosok kötelesek ellátni betegeiket, nem utasíthatják ezt el olyan címen, hogy nem működik az informatikai rendszer – fogalmazta meg a háziorvosokhoz intézett felkérésében Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

Ezt megelőzően ugyanis több páciens panasszal fordult a minisztériumhoz, mivel nem részesült kompenzált egészségügyi ellátásban amiatt, hogy a kártyarendszer működését biztosító informatikai program nem működött megfelelően az elmúlt napokban. A miniszter egyúttal felhívta a háziorvosok figyelmét arra, hogy az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződés alapján kötelesek ellátni a pácienseiket – a kártyarendszer gyakorlatba ültetése „nem lehet kifogás az ellátás megtagadására”, annál is inkább, mivel „a rendszert már május elseje előtt ellenőrizni és használni kellett volna”. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján hétfőn több mint 130 ezer egészségügyi szolgáltatást kártya nélkül, 87 ezret pedig kártyával biztosítottak, továbbá mintegy 71 ezer receptet állítottak ki kártya nélkül és csaknem 25 ezret kártya nélkül.

Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke kihangsúlyozta, hogy kártya nélkül is részesülhetnek kompenzált egészségügyi szolgáltatásokban a lakosok, viszont ezek külön nyilvántartásba kerülnek. Radu Ţibichi, az Országos egészségbiztosítási Pénztár igazgatója szerint előbb figyelmeztetést, majd 5, 10, majd 15%-os büntetést kapnak azok a szolgáltatók, akik nem nyújtanak kompenzált szolgáltatásokat kártya nélkül, végül pedig felbontják a pénztárral kötött szerződésüket.

A tizennyolc év alattiak számára, akárcsak eddig, ingyenesek az orvosi szolgáltatások, a biztosítással nem rendelkezők pedig továbbra is jogosultak a sürgősségi ellátására.

A szolgáltatók számára külön tanácsadás működik az informatikai rendszerrel kapcsolatos problémák megoldására, a biztosítottak pedig a kártyán feltüntetett zöld számon is érdeklődhetnek, illetve tudakozódhatnak a helyi pénztáraknál, áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!