ERDON Országos hírek

2014.12.11. 21:11

Megszorítások jönnek jövőre

A jövő év folyamán a közalkalmazottak bérét „befagyasztják” az idei év végi szinten, egyedüli kivételt csupán a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók képeznek bizonyos feltételekkel.

A jövő év folyamán a közalkalmazottak bérét „befagyasztják” az idei év végi szinten, egyedüli kivételt csupán a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók képeznek bizonyos feltételekkel.

A napvilágot látott sürgősségi rendelet tervezetében az is szerepel még, hogy a jövő év folyamán nem emelik a politikai meggyőződéseik miatt az elmúlt rendszerben üldözöttek, a külföldre deportáltak és a munkaszolgálatosok juttatásait sem. A kormány ezt azzal indokolja, hogy egyensúlyban kell tartani a költségvetést, és ezért a kiadások nem haladhatnak meg egy bizonyos szintet. Mivel azonban a tanügy fontos szerepet játszik a társadalom fejlődésében, előfordulhat, hogy az oktatók bérét két részlet, márciusig és szeptemberig öt-öt százalékkal emelik.

Szintén a tanüggyel kapcsolatos hír, hogy az említett takarékossági intézkedések bevezetésével 2015-ben felfüggesztik az állami vagy felekezeti oktatásban részesülő 0-IV. osztályos tanulóknak a méz, mint táplálékkiegészítő folyósítását.

Ugyanakkor jövőre is a kormány tiltani fogja, hogy prémiumokat, ebédjegyeket vagy vakációs utalványokat kapjanak a közalkalmazottak, és pénz helyett „pótszabadidővel” kívánja kompenzálni a normál munkaidőn kívül, illetve hétvégeken vagy ünnepnapokon kifejtett munkát. Kivételt képeznek viszont prémium tekintetében azok a sportolók és műszaki kollektívák, akik/amelyek különleges eredményeket értek el nemzetközi versenyeken, valamint a nemzetközi tantárgyolimpiákon jól szereplő diákok és a tanáraik is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!