ERDON Országos hírek

2014.03.31. 12:54

Drágulásokat hoz április

Ahogy az utóbbi években sajnos megszokottá vált, április 1-jén ismét olyan törvények, kormányhatározatok és -rendeletek lépnek hatályba, amelyek várhatóan drágulásokat eredményeznek.

Ahogy az utóbbi években sajnos megszokottá vált, április 1-jén ismét olyan törvények, kormányhatározatok és -rendeletek lépnek hatályba, amelyek várhatóan drágulásokat eredményeznek.

Április 1-től lép életbe a Ponta-kormány egyik legvitatottabb rendelkezése, éspedig a 7 eurócent értékű jövedéki adó emelés minden eladott üzemanyag literje után. Az intézkedés következtében várhatóan literenkénti 40 banival nőni fognak az üzemanyag árak, melyhez hozzáadódik még a 24 százalékos áfa is. A drágulás miatt Románia a 23. helyről a Top 10-be kerül az Európai Unióban a gázolaj árának tekintetében, illetve 28 helyről a 21-re tornássza fel magát a benzin árának esetében.

Szintén keddtől 81,78 euróról 84,37 euróra nőtt minden 1000 szál cigaretta után az össz-jövedéki adó, ami a szakemberek becslése szerint csomagonként közel 23 banival történő drágítást von maga után. Előfordulhat azonban, hogy az emelés mértéke ennél is nagyobb lesz, amennyiben a termelők úgy döntenek, hogy a fogyasztókra hárítják az üzemanyagárak növekedésével járó költségeiket. Szintén nőnek a természetes gázok árai is: a lakosság 2 százalékkal, az ipari fogyasztók pedig ezentúl 5 százalékot kell többet fizessenek ezekért. Ugyanakkor az iskoláknak, a kórházaknak, az egyházaknak és a jótékonysági szervezeteknek április 1-től regisztráltatniuk kell magukat az Ország Vámigazgatóságon, ha azt akarják, hogy továbbra se fizessenek jövedéki adót a természetes gázok fogyasztása után. Emellett akik március 31-ig nem fizették ki egész évre a helyi adójukat vagy illetéküket, azok búcsút mondhatnak a tíz százalékos kedvezménynek.

Annyi rossz hír után jó viszont, hogy a mobiltelefonálás esetében percenkénti 3,07 eurocentről 0,96 eurócentre, a vezetékes hívás esetében pedig 0,67 eurócentről 0,14 eurócentre csökkent a díjszabás, ha nem a saját szolgáltatónkhoz tartozó számot hívunk.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!