ERDON Országos hírek

2014.02.25. 15:41

Törzstőke emelés, vagy csődeljárás?

Felügyeleti biztost neveztek ki a napokban az Astra biztosítótársaság élére. Ennek okáról, következményeiről Biró Albint, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság tanácsának tagját kérdeztük.

Felügyeleti biztost neveztek ki a napokban az Astra biztosítótársaság élére. Ennek okáról, következményeiről Biró Albint, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság tanácsának tagját kérdeztük.

Az Astra Biztosítótársaság szavatoló tőkéje a megengedett érték alá került, válaszolt kérdésünkre Biró Albin, ezt pedig kétféleképpen lehet orvosolni: helyreállítási tervvel, vagy pedig egy felügyeleti biztos kinevezésével. A felügyeleti hatóság a második variáns mellett döntött, a megbízatás a KPMG Advisory cégre esett, melynek fő feladata helyreállítani a pénzügyi stabilitást – vagy ha ez nem lehetséges, fizetésképtelenné nyilvánítani a biztosítótársaságot. A törzstőke emelést valószínűleg nem lehet elkerülni, az összeg mértéke azon múlik, hogy a felügyeleti biztos milyen helyzetet konstatál. Ha ez megtörténik, akkor a felügyeleti biztos kivonul és a dolgok mennek tovább a maguk rendje szerint – mondta Biró Albin. Ha viszont nem tudják végrehajtani a törzstőke emelést, akkor a felügyeleti biztos fizetésképtelenné nyilvánítja a társaságot és kezdetét veszi a felszámolási eljárás.

Döcögő kapcsolat

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság számításai szerint ehhez a helyzethez főként egy autópálya építő vállalattal szembeni, csaknem 100 millió lejes tartozás vezetett. A biztosítótársaságnak tartalékokat kellett volna képeznie, de ez nem történt meg. Ezért is fontos egy leltárt készíteni a biztosítótársaság dossziéiról, innen mutatható ki a kártartozások és kifizetések pontos összege. Mindez nem túl komplikált, vélhetően nem is fog sokáig tartani.

A felügyelet nem büntetett, az intézkedések a társaság és a kliensek javát szolgálják, véli Biró Albin, aki szerint mindez nem fogja elvenni az emberek kedvét attól, hogy az Astrával kössenek szerződést.

Információink szerint egyes gépkocsi szervizek nem fogadják el az Astra biztosítást és a javításokat kifizettetik a klienssel. Ezzel kapcsolatban a a hatóság tanácsának tagja elmondta: a szervizek korábban is panaszkodtak az Astrára, eddig sem tartották jó fizetőnek. 2012 óta vitában állnak a társasággal, első sorban a kis szervizek elégedetlenek. Az Astra pedig sokallja az általuk alkalmazott tarifák. A végeredmény: döcög a kapcsolat, ennek pedig a kliens látja kárát. Aki jelenleg annyit tehet, hogy kifizeti a javítást, majd az árat ő maga igyekszik visszakapni a biztosítótársaságtól. Békés úton, vagy – mint sok esetben történik – bírósági úton. A szervizeket bepanaszolni nem lehet, ugyanis ezeknek a cégeknek joguk van pénzt kérni a klienstől, ha úgy ítélik meg, hogy kevés esélyük van visszakapni a biztosítótársaságtól a javítás ellenértékét. Más jellegű biztosítások esetén azonban Biró Albin szerint ki van zárva, hogy a kliensek megérezzék az Astránál kialakult helyzetet.

Nem megszokott

A törzstőke emelést sem valamiféle büntetésként kell felfogni, ez a lépés elméletileg jót kell tegyen a biztosítótársaságnak, hangsúlyozta ki Biró Albin. „Már csak azért sem büntettünk, mert ezzel a klienseknek ártottunk volna, az Astra ráadásul a legnagyobb hazai biztosítótársaság” - tette hozzá.

Ha mégsem törzstőke emelés, hanem csődeljárás következik, a kliensek a biztosítási garancia alapból kaphatják meg az őket megillető összegeket. Ez az alap pont a biztosítási cégek csődje esetén hívható le. „Nem tudok arról, hogy valaki jogosan kérte volna és ne tudta volna lehívni” - jegyezte meg Biró Albin.

Mindazonáltal az Astránál kialakult helyzet nem megszokott, 2002 óta összesen nyolc ilyen eset volt. Ha csak teheti, a biztosítótársaság odafigyel, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe, tette hozzá Biró Albin.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!