ERDON Országos hírek

2013.10.02. 15:54

Il Trittico

Korcsmáros György rendező nem véletlenül választotta Giacomo Puccini Triptichonját (Il Trittico), ugyanis ismeri, szereti zenéjét. A darabot többször rendezte, több operaházban is.

Korcsmáros György rendező nem véletlenül választotta Giacomo Puccini Triptichonját (Il Trittico), ugyanis ismeri, szereti zenéjét. A darabot többször rendezte, több operaházban is.

Giacomo Puccini a XIX.- XX. század fordulójának egyik legismertebb zenésze. Zenész családban született, lévén az ötödik nemzedék, de vele is záródik a hírneves család.

A köpeny című egyfelvonásosában rátalált a kornak megfelelő témára, elkezdett komponálni. A szövegkönyvet, Puccini közreműködésével, Giuseppe Adami írta. A mű mind zenéjében, mind tartalmában a zeneszerző egész addigi fejlődésének összefoglalása. Egyetlen felvonásba tömöríteni a nagy, tragikus opera összes elemeit, nem volt kis feladat.

Az Il Trittico másik két darabja az Angelica nővér és a Gianni Schicchi című operák. Mind a két mű librettóját egy egykori firenzei énekes, drámaíró és rendező, Gioachino Forzano ajánlotta fel. Az amúgy igényes Puccini mindkét librettót első olvasás után elfogadta.

A Triptichon ősbemutatója 1918. december 14-én volt New Yorkban. Az opera nagy sikert ért el, Gatti-Casazza táviratban értesítette Puccinit a sikerről. Bár a közönség igen jól fogadta, a kritikusokat megosztotta a mű; általában a Gianni Schicchit dicsérték, azonban az Angelica nővér fogadtatása megosztott volt. Talán ennek is köszönhető az olaszországi bemutatóhoz Puccini Toscaninit kérte fel vezényelni, azonban a karmesteri pálca halhatatlan alakja visszautasította.

A Kolozsvári Nemzeti Operában Puccini Triptichon című, három egyfelvonásos operáját először 1972-ben mutatták be, és román nyelven énekelték. Előzőleg, 1929-ben mutatták be a Gianni Schicchi című operát.

A Kolozsvári Nemzeti Opera, 2013-2014-es évad nyitó előadását, a Triptichont, David Crescenzi karmester vezényelte. A műsorfüzetben a karmester nyilatkozik Puccini egyfelvonásos operáinak az amerikai és római fogadtatásáról, másrészt értékeli a mostani produkció érdemeit. Amint írja: „Puccini észrevette, milyen sikereket ért el a fiatal Mascagni a Parasztbecsület című, egyfelvonásos operájával. Arra gondolt, hogy olyan rövid művet alkot, mely drámaiságot, féltékenységet és erőszakot ötvöz össze. Így keletkezett az Il tabarro, melyet hosszú ideig az íróasztal fiókjába tartott. Az Il Trittico című alkotását először, 1919-ben, Amerikában és 1919-ben, Rómában mutatta be. Az amerikai közönség nem lelkesedett az Angelica nővér című opera iránt, túl szomorúnak tartotta. Olaszországban ellenben nagy sikert aratott. Az amerikaiaknak nagyon tetszett A köpeny című előadás, azonban a római közönség a túlságos „verisimo” jellege miatt bírálta. Viszont egyértelműen sikeres volt a Gianni Schicchi című opera.”

Giacomo Puccini műveiben főként az emberi érzésekre összpontosított: kis örömök, mindennapi kis események, nagy szenvedélyek és érzelmek jelennek meg, többnyire egzotikus környezetbe ágyazva. Hősei hétköznapi emberek.

Korcsmáros György a Kolozsvári Nemzeti Operában megtalálta azt a fiatal művészi gárdát, mellyel kellő hitelességgel színpadra állította a műveket, teremtvén egy olyan előadást, ami a maga nemében egyedi jelleggel az opera látogatóihoz szól.

Már az első próbanapokon kialakult egy nagyon jó alkotó közösség. Lévén szó kiváló énekesekről, akik tudták követni a rendező elvárásait. Mindenik darabból 5-5 próba volt. Tehát egy feszített tempójú előadás született egy kivételesen jó karmesterrel David Crescenzi vezényletével. A karmester szerint ez alkalommal a zenekar, a rendezés és az ének egységet alkot. A rendező érdeme, hogy elegánsan és intelligensen tudta összekapcsolni a színészi játékot és minden egyes szólista áriáját.

Korcsmáros György szerint a zene, a díszlet, melyet Valentin Codoiu tervezett, bizonyította a színpadtér hihetetlen funkcionálását, színpadi hitelességét. Mindhárom előadás más és más díszletben játszódott. Kiemelvén azt az egyedi színességet, melyet a Puccini által megírt operák árasztanak.

Szerintem a Kolozsvári Nemzeti Opera sikeresen kezdte a 2013-2014-es évadot.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!