ERDON Országos hírek

2013.03.05. 15:28

Erdélyi magyar színészek is jelöltek a román színházi díjakra

Több erdélyi magyar színészt is jelölt a Román Színházi Unió (UNITER) a legrangosabb román színházi díjakra, amelyeket május 13-án adják át Jászvásáron.

Több erdélyi magyar színészt is jelölt a Román Színházi Unió (UNITER) a legrangosabb román színházi díjakra, amelyeket május 13-án adják át Jászvásáron.

 

Az UNITER kedden jelentette be, hogy előzsűrizés alapján kik azok a rendezők és színészek, melyek azok az előadások, amelyek különböző kategóriákban a legrangosabb romániai színházi díjakért versengenek.

A szakmai szervezet által felkért kritikusok Kézdi Imolát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésznőjét a legjobb női főszereplő díjra javasolták a Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításáért. Az ugyanebben a darabban játszó Györgyjakab Enikő versenyben van a legjobb női mellékszereplő kategóriában, ő Elvstednét alakította az Andrei Serban által színpadra állított Ibsen-műben. Ugyanebben játszik Hatházi András, akit a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában javasolták díjra Brack bíró színpadi megformálásáért.

A legjobb férfi mellékszereplő kategória másik magyar nemzetiségű jelöltje Bányai Kelemen Barna, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, ő a Sebestyén Aba által rendezett Bányavakság című darabban a rendőr Florin alakításával vívta ki az előzsűri elismerését.

Az elismeréseket az UNITER-gála keretében adják át minden évben.

Az esemény helyszínéül a szervezők az idén a híres Fellner és Helmer bécsi építészek által tervezett Jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház épületét választották, amelyet nemrég újítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!