ERDON Országos hírek

2012.12.11. 15:38

Csaknem 120 fővel nőhet a parlament létszáma

Csaknem 120 fővel nőhet a bukaresti parlament létszáma a vasárnapi választások nyomán - közölték kedden a román hírtelevíziók a központi választási irodából származó értesüléseikre hivatkozva.

Csaknem 120 fővel nőhet a bukaresti parlament létszáma a vasárnapi választások nyomán - közölték kedden a román hírtelevíziók a központi választási irodából származó értesüléseikre hivatkozva.

 

A hírcsatornák úgy tudják, hogy a kétkamarás román parlamentben a választásokon győztes Szociálliberális Szövetségnek (USL) 395, a jobbközép Igaz Románia Szövetségnek (ARD) 80, a populista Dan Diaconescu Néppártnak 68, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 27, a nem magyar nemzeti kisebbségeknek 18 képviselőjük lesz.

Vasárnap 452 romániai és külföldi választókerületben rendezték meg a parlamenti választásokat, de a sajátos román választási törvény miatt 118 választókerületet a médiaértesülések szerint több törvényhozó fog képviselni, a parlament létszáma így 588 főre növekedhet.

Az RMDSZ-nek a közlések szerint továbbra is kilenc szenátora lesz, képviselőházi frakciója azonban négy fővel csökken: a magyar szövetségnek 18 képviselője lesz, míg a 2008-as választásokon 22 mandátumot szerzett a képviselőházban.

A legnagyobb, 220 fős frakciója az USL keretében mandátumhoz jutott szociáldemokratáknak (PSD) lesz, míg a jelenlegi parlamentben 158 törvényhozójuk van. A szintén az USL-hez tartozó liberálisok frakciója 84-ről 150 főre növekszik.

A jobbközép erők visszaesését jelzi, hogy az ARD-nek csak 80 képviselője és szenátora lesz, holott a szövetség fő erejét alkotó Demokrata Liberális Pártnak (PDL) jelenleg 129 törvényhozója van.

Amennyiben a választási iroda megerősíti a román hírtelevíziók értesülését, az USL-nek kétharmados többsége lesz a parlamentben, és nem szorul rá az RMDSZ voksaira az alkotmánymódosításnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!