ERDON Országos hírek

2012.07.24. 15:46

Az RMDSZ a népszavazáson való részvételre buzdítja választóit

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra kér minden romániai magyar választót, hogy vasárnap is vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon lelkiismerete szerint - olvasható a szervezet keddi közleményében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra kér minden romániai magyar választót, hogy vasárnap is vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon lelkiismerete szerint - olvasható a szervezet keddi közleményében.

 

A jelenleg ellenzékben lévő RMDSZ által kiadott dokumentum emlékeztet, hogy a szövetség 1990 óta következetesen harcol a demokratikus jogok érvényesítéséért, azért, hogy az ország minden polgára, így a romániai magyarok is beleszólhassanak a döntéshozatalba, a magyarok sorsát érintő kérdésekbe.

A romániai magyarság az elmúlt 22 évben példát statuált a választásokon való részvételével - olvasható a közleményben -, jelenlétével mindig bizonyította, hogy számára rendkívül fontos szavazati jogának érvényesítése, az, hogy kinyilvánított véleménye által befolyásolhassa az ország sorsát meghatározó döntéseket.

A dokumentum emlékeztet, hogy a vasárnapi népszavazáson arról kell dönteni, hogy Traian Basescu államfőt leváltják-e, vagy megmaradhat-e tisztségében. "Az RMDSZ arra kér minden romániai magyar választót, hogy ugyanúgy, mint az elmúlt évtizedekben, vasárnap is vegyen részt a szavazáson, és voksoljon lelkiismerete szerint" - olvasható a közleményben.

A szintén ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PD-L) kedden úgy döntött, hogy bojkottálja a népszavazást, vagyis azt tanácsolja választóinak, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, amelyen szerintük a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) "csalásra" készül.

Román elemzők szerint szinte biztos, hogy többségben lesznek a Basescu leváltása mellett szóló szavazatok, a referendum nagy tétje az, hogy érvényes lesz-e, hiszen ehhez a választók felének plusz egy főnek, vagyis mintegy 9,1 millió embernek kell megjelennie az urnáknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!