ERDON Országos hírek

2012.06.27. 14:21

A romániai főügyészség nem kezdeményezte a Magyar Polgári Párt feloszlatását

A romániai főügyészség írásban válaszolta a Krónika című erdélyi napilapnak, hogy nem tett lépéseket a Magyar Polgári Párt (MPP) megszüntetése érdekében.

A romániai főügyészség írásban válaszolta a Krónika című erdélyi napilapnak, hogy nem tett lépéseket a Magyar Polgári Párt (MPP) megszüntetése érdekében.

Egy héttel ezelőtt Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára vetette fel, hogy a párttörvény értelmében feloszlatható az a párt, amelyik két egymást követő választáson nem szerez legkevesebb 50 ezer szavazatot. A politikai alakulatok megszüntetését a főügyészség kezdeményezi a Bukaresti Törvényszéknél, amely dönteni hivatott az ügyben.

Az MPP a 2008-as helyhatósági választáson átlépte a törvény által megszabott voksküszöböt: helyi tanácsosi listája 79 238, megyei tanácsi listája pedig 84 620 szavazatot gyűjtött. 2008 őszén azonban nem indult a parlamenti választásokon, az idei önkormányzati választásokon pedig a települési képviselőjelöltjei 46 071, megyei képviselőjelöltjei pedig 36 671 szavazatot szereztek.

Szász Jenő, az MPP elnöke a téma felvetésekor az MTI-nek elmondta, nem tart attól, hogy feloszlatják a pártját, de ha ezt megkísérlik, meg fogják védeni magukat. Hozzátette, az elmúlt 22 évben Romániában egyetlen párt feloszlatását sem kezdeményezték, pedig tudomása szerint 38 olyan román párt létezik, amely nem teljesíti e törvényi feltételeket. Szász úgy vélte, az RMDSZ főtitkára elszólta magát; ha ezek után a főügyész kezdeményezné az MPP feloszlatását, nyilvánvaló lenne, hogy az RMDSZ áll az intézkedés hátterében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!