ERDON Országos hírek

2012.04.24. 14:55

Harc: pénteken lesz a „kisdöntő”

Egyre több szenátort és parlamenti képviselőt csábít el a kormányzó PD-L-től a kormánybuktatásra törekvő PSD és PNL. A PD-L szerint azonban még így sem forog veszélyben az Ungureanu-kabinet.

Egyre több szenátort és parlamenti képviselőt csábít el a kormányzó PD-L-től a kormánybuktatásra törekvő PSD és PNL. A PD-L szerint azonban még így sem forog veszélyben az Ungureanu-kabinet.

 

Folyatódnak a dezertálások, pártváltások minden szinten, nem sokkal a legújabb ellenzéki kormánybuktatási kísérlet, valamint a helyhatósági választások előtt. A PSD és a PNL, valamint a PD-L egymás polgármestereit és helyi tanácsosait szerzi meg, közben a parlamenti szintjén az ellenzékhez lép át egyre több kormánypárti honatya.

A rövid távú tét a kormánybuktatási kísérlet. Az RMDSZ-szel együtt kormányzó PD-L szerint ugyanis az ellenzéknek nincs elég szavazata ahhoz, hogy megbuktassa Mihai Razvan Ungureanu kormányát. A PSD és a PNL, valamint a PC alkotta ellenzék azonban azon dolgozik, hogy szavazatokat csenjen. Ma például Florentin Gust parlamenti képviselő is kilépett a kormányzó PD-L-ből és az ellenzéki PSD-hez csatlakozott. Előző nap Eugen Constantin Uricec közölte, hogy a PSD-ben politizál tovább, Ioan Zbarciu szenátor a szintén ellenzéki PC-ben folytatja .A szenátusban már többségbe került az ellenzék: hétfőn már hattal több szavazattal rendelkezett, mint a kormányoldal.

A PSD képviselőházi frakcióvezetője szerint nem kizárt, hogy péntekig a képviselőházban is elolvad a kormányoldal előnye és az ellenzéknek sikerül leváltania az Ungureanu-kabinetet.

A bukaresti kormány ellen, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz, múlt héten bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenzék, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül alapított különálló kart a magyar oktatás számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A "zsarolható kormányt félre kell állítani" című bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását április 27-ére, péntekre tűzte ki a házbizottság.

Egyes hírek szerint ugyanakkor a PSD most nagyon óvatoskodik, ami a kormányzás átvételét illeti. Ha a bizalmatlansági indítvány révén megbukik a mostani kormány, akkor az USL magának követeli az új kabinet megalakításának lehetőségét. Ám az USL-t alkotó pártok közül PNL máris kormányozna, míg a PSD átmeneti, ideiglenes kabinetet szeretne inkább, az őszi parlamenti választásokig. Ezt hangoztatta Victor Ponta pártelnök és Ion Iliescu volt államfő, a párt szürke eminenciása is.

Filip a PSD-ben

Közben újdonság van, helyi vonzatokkal is. Kiderült végül, mely ellenzéki pártba lép be a PD-L eddigi vezetőségi tagja, Petru Filip, aki Nagyvárad polgármestere is volt. Mint közölte, végül nem a PNL-be megy, hanem a PSD-be. Megírtuk, hogy ő is dezetrálni készült, ám előbb úgy volt, hogy a PNL-be iratkozik be, amelynek váradi elnöke és polgármesterjelöltje például Ilie Bolojan, akit sokat támadott. Ioan Mang, a PSD Bihar megyei honatyája azt mondta: Filip már fél éve tárgyalt velük titokban az átlépésről. Sőt, közölte: Filip az USL kampányát fogja segíteni Nagyváradon is – azaz lényegében ellenségéét, a Bolojanét is, hiszen utóbbi az USL jelöltje hivatalosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!