ERDON Országos hírek

2012.03.21. 14:11

Áttérés a nyári időszámításra

A nyári időszámításra 2012-ben március 24-ről 25-ére, vagyis szombatról vasárnapra virradó hajnalban térünk át, amikor 3-ról 4-re, azaz egy órával előre kell állítani óráinkat.

A nyári időszámításra 2012-ben március 24-ről 25-ére, vagyis szombatról vasárnapra virradó hajnalban térünk át, amikor 3-ról 4-re, azaz egy órával előre kell állítani óráinkat.

 

Ez a vasárnap így 23 órát tartalmaz, az ekkor elveszett egy órát idén október 28-án kapjuk vissza. A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új időre, t többit kézzel lehet átállítani. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Mint ismeretes, az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Az óraátállítást először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. A vélemények ma már megoszlanak az óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak, és a legújabb számítások szerint már nem lehet energiát megtakarítani ily módon. Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része ugyanis abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz, így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!