ERDON Országos hírek

2011.10.18. 16:00

Román bíró diplomáciai mentességet követel feleségének egy korrupciós ügyben

A strasbourgi emberi jogi bíróság román bírája diplomáciai mentességet követel korrupcióval vádolt felesége számára - az ügyet árgus szemmel figyelik az Európai Bizottságnál, amely kritizálja Bukarestet, amiért túlságosan elnéző "megbotló" bíráival szemben.

A strasbourgi emberi jogi bíróság román bírája diplomáciai mentességet követel korrupcióval vádolt felesége számára - az ügyet árgus szemmel figyelik az Európai Bizottságnál, amely kritizálja Bukarestet, amiért túlságosan elnéző "megbotló" bíráival szemben.

Corneliu Barsan, az Emberi Jogok Európai Bíróságának román bírája szerint a román ügyészség megsértette a Bécsi Konvenciót, amikor házkutatást végzett otthonukban és lefoglalta felesége számítógépét és különféle dokumentumokat. Barsan szerint az immunitás egyaránt vonatkozik rá és feleségére, Gabrielára.

Az esetről az EUobserver brüsszeli uniós portál számol be (http://euobserver.com/22/113949), megemlítve, hogy az Európai Bizottság rendkívül kíváncsi a magisztrátusok tanácsának döntésére, amely kedden szavaz az ügyről. A tanács előzetesen úgy foglalt állást, hogy a bírák nem kovácsolhatnak előnyt a mentelmi jogból és az egyébként sem akadályozhatja az igazságügyi eljárást.

Gabriela Barsan a román fellebbviteli bíróság adminisztrációs és fiskális peres ügyek részlegét vezeti, és egy beosztottjával együtt azzal vádolják, hogy kedvező ítéletek fejében ékszereket, repülőjegyeket és drága éttermi meghívásokat fogadott el. A számlákat Gabriel Chiriac üzletember állta, aki azt mondja, hogy "barátságból" adta az ékszereket.

Chiriac az elmúlt években azzal szerzett hírnevet, hogy több mint 600 millió euró összértékű ingatlanüzleteket bonyolított le, többek közt textil- és energiaipari privatizációkban. A román pénzmosás-ellenes hatóság már vizsgálja a tranzakciókat, amelyekben amerikai fedezeti alapok és ciprusi off-shore cégek is érintettek.

Brüsszel különösen kíváncsi arra, miként kezeli a korrupciós és szervezett bűnözési ügyeket Románia, ugyanis Bulgáriával együtt a két ország uniós csatlakozásuk óta keveset tettek a korrupció felszámolása terén. Részben ez volt a deklarált oka annak, hogy a múlt hónapban Hollandia és Finnország meghatározatlan ideig elutasította a két balkán ország csatlakozását a szabad határforgalmat biztosító schengeni övezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!