ERDON Országos hírek

2011.08.22. 10:44

Elkezdődött a pótérettségi

Országszerte 109.595 diák íratkozott fel a pótérettségi egy vagy több próbájára, s a felmérés 295 vizsgaközpontban zajlik. Ma román, illetve anyanyelv kompetencia-felmérés volt.

Országszerte 109.595 diák íratkozott fel a pótérettségi egy vagy több próbájára, s a felmérés 295 vizsgaközpontban zajlik. Ma román, illetve anyanyelv kompetencia-felmérés volt.

 

Viszonylag kevés fiatal vesz részt a maii kompetencia-felmérésen, jóformán csak azok, akik valamilyen okból nem jelentek meg az elmúlt viszgaidőszak során – például azért, mert pótvizsgázniuk kellett (mint már többször megírtuk, a kompetencia próbákon nem lehet bukni). Valószínűleg ennek okán a vizsgaközpontok több tantárgyból is lebonyolíthatják a kompetencia felmérést ugyanazon a napon.

 

Dönthettek

 

Például lehetőség volt arra, hogy ma az A (román nyelv) és a B (anyanyelv) próbát szervezzék meg, holnap pedig lehetséges az A, a B és a C (idegen nyelv) próbát egyidejűleg lebonyolítani, csütörtökön továbbá megszervezhetik a B és a C próbát. Amint Ilie Crăciun Bihar megyei tanfelügyelő elmondta, ezt a vizsgaközpontokat irányító bizottságok döntötték el, s a felmérések pontos menetét mindenhol kifüggesztették.

A makezdődő pótérettségire összesen 3348-an íratkoztak fel Bihar megyében. Összesen kilenc központban zajlik a felmérés, ezek közül négy vidéken van. Nagyváradon a Ghibu, a Șaguna, a Mihai Viteazul, a Traian Vuia, valamint a Brâncuși iskolákban létesült vizsgaközpont, ezenkívül Szalontán, Élesden, Vaskohszikláson és Margittán is zajlik a felmérés. Az Ady Endre Középiskolában végzettek az Onisifor Ghibu iskolában pótérettségizhetnek.

 

Zöld szám

 

Amint Mihai Vesa iskolaigazgató elmondta, a mai, első próbára senki nem íratkozott fel az Adyból, ezen a felmérésen összesen 28 diák vesz részt náluk. Az anyanyelvi kompetencia-felmérőre két német osztályban végzett tanuló íratkozott fel, ők holnap reggel kilenctől szóbeliznek. Összesen 363 fiatal vesz részt a pótérettségin ebben az iskolában.

Csütörtükön és pénteken zajlik a digitális kompetenciafelmérés; jövő hétfőn kezdődnek az írásbelik: aznap román nelvből és irodalomból, kedden anyanyelvükből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból zajlik a pótvizsga. Amint a minisztérium honlapján olvasható, aki bármilyen rendellenességet tapasztal a vizsga lebonyolításával kapcsolatban, jelezheti a tegnap óta működő 0800801100 ingyenes telefonszámon, 9 és 19 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!