ERDON Országos hírek

2011.07.20. 17:50

Újrázást kérő tanácsülés

Kvórumhiány miatt hiúsult meg a Gyergyóújfalu Súgó barlanghoz tartó, illetve Székelykeresztúr kerékpársáv kiépítését célzó kezdeményezése Hargita Megye Tanácsának július 20-i rendkívüli ülésén.

A rendkívüli tanácsülés összehívását éppen a két település által benyújtani tervezett pályázati dokumentációk szűkös határideje indokolta, mivel a támogatások kiutalása a jelentkezések sorrendjében történik, viszont ugyanez a szűkös határidő eredményezte azt is, hogy nem tudott megjelenni elegendő számú megyei tanácsos a két-harmados döntés meghozatalához.

Az elszalasztott lehetőség következtében Borboly Csaba, megyeitanács-elnök felhívta a megyei tanácsosok figyelmét, hogy a sikeres pályázás érdekében, a törvény előírásainak tiszteletben tartásával akár napokon belül visszatérhetnek a témára, hiszen a pályázatok benyújtásának sorrendjétől függ ki részesül támogatásban, ezért gyorsan kell cselekedni.

– Fontos, hogy akkor mindenki jelen legyen, különben egy ritkán adódó lehetőségtől fosztjuk meg a két települést, hiszen önerőből nem tudnak elegendő pénzt előteremteni, holott a kerékpárutak azon turisztikai ágazat fejlődését segítik, amely Székelyföld környezetét, szépségét a legkevésbé károsítja – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A tanácsülésen módosították a FIDIBE európai uniós projekt, illetve a turisztikai potenciál növelése és a sajátos termékek népszerűsítése érdekében a Regionális Operatív Program turisztikai potenciál népszerűsítését és idegenforgalmi vonzerő növelését célul kitűző 5. prioritási tengelyére benyújtott Régizene Fesztivál Népszerűsítése elnevezésű, és a Regionális Operatív Programba benyújtott Épített örökségek gömbpanorámája nevű projektek kivitelezését szabályozó megyeitanács-határozatot. A döntés révén a megyei tanács további alapok lehívását szeretné lehetővé tenni a projektek keretében – indokolta meg a döntés a megyei tanács elnöke.

A döntéshozó testület elfogadta a megyei tanács részvételét is azokban a Hargita megyei LEADER kistérségek által benyújtott és kedvezően elbírált pályázatokban, amelyekben a pályázati kiírás előírta Hargita Megye Tanácsa tagságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!