ERDON Országos hírek

2011.06.29. 17:12

Kötelező a téli gumiabroncs

A képviselőház kedden 253 szavazattal, 123 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta a gépkocsik kötelező téligumi-használatáról szóló kormányrendeletet.

A képviselőház kedden 253 szavazattal, 123 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta a gépkocsik kötelező téligumi-használatáról szóló kormányrendeletet.

A 2011-ben elfogadott 5-ös számú kormányrendelet értelmében mindazok, akik a jeges, havas közutakon téli gumiabroncs nélkül közlekednek 4000 lejig terjedő pénzbírsággal és a törzskönyv visszavonásával szankcionálható. A 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket és a 9+1 személyesnél nagyobb személyszállító járműveket nemcsak téli gumival, hanem hólánccal is el kell látni a büntetés elkerülése érdekében. Az elfogadott rendelet kimondja, hogy ú.n. „all-seasons” gumikat is elfogadják mint téli gumiabroncsot.

Téli gumiabroncs és hólánc

A szabályozás arra is kitér, hogy a kereskedelmi járművek műszaki állapotának ellenőrzésekor meghatározott büntetéseket a Román Gépkocsi-nyílvántartó Hivatal (RAR) és a rendőrség közös ellenőrző csoportja szabja meg. A jogszabály értelmében ha a téli gumik hiánya miatt közlekedési baleset történik, akkor a vétkes sofőr a bírság mellett az okozott károkat is ki kell fizesse. Érdekes, hogy a szabályozás kitér a hóláncok használatára, melyek csak a hóval borított felületeken egedélyezettek, a tiszta útfelületen ezek használatát szintén büntetik a rendőrök. A téli gumik használata minden év november elsejétől a következő év március elsejéig kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!