ERDON Országos hírek

2011.03.21. 14:35

Nem indokolt a jódtabletta-szedés Romániában

<p>Jelenleg Romániában nem áll fenn radioaktív sugárzás veszélye a Japánban kialakult helyzet miatt – ezt, és a kálium-jodid preventív használatára vonatkozó információkat is tartalmaz az a tájékoztató, amelyet Cseke Attila egészségügyi miniszter mutatott be a Kormány előtt.</p>

A közegészségügyi szakemberek által összeállított jelentésből kiderül, hogy a nem-radioaktív jód preventív használata csak abban az esetben indokolt, ha az egyén radioaktív jóddal szennyezett levegőt lélegzett be. Ezért, az Egészségügyi Minisztérium felhívja a lakosság figyelmét, hogy orvosi utasítás hiányában tartozkódjon a kálium-jodid tabletták szedésétől, amíg nem következik be radioaktív jóddal szenyezett levegővel való fertőzés.

A szervezet nem tud különbséget tenni a stabil és a radioaktív jód között. A kálium-jodidból, a szervezetben való felszívódás után, a stabil jód a pajzsmirigyben megkötődik, telíti azt, így a radioaktív jód ezután már nem tud megkötődni és kiürül a szervezetből.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszertárakban kapható kálium-jodid tabletták nem tartalmaznak elégséges nem-radioaktív jódot a pajzsmirigy telítődéséhez. Bizonyos egyéneknél mellékhatások léphetnek fel, így határozottan káros lehet orvosi utasítás hiányában a kálium-jodid tabletták szedése.

Szükség esetén, orvosi javaslat mellett, az Egészségügyi Minisztérium irányításával biztosítják a lakosság ellátását a megelőzéshez szükséges kálium-jodid tablettákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!