ERDON Országos hírek

2011.03.04. 07:12

Európai kőolaj-politikát szeretne az államfő

<p>Traian Băsescu államelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy tárgyalni kellene egy európai politikáról, amely az EU területén történő kőolaj beszerzési és szállítási rendszert érintené, ez lenne az EO energetikabiztonsági rendszerének harmadik összetevője.</p>

A román és a lett államelnököt, Traian Băsescut és Valdis Zatlerst a Cotroceni palotában lezajlott találkozójuk után, a sajtónyilatkozatok során arról kérdezték, szükséges-e az integrált európai energiapolitika.

“Ez az egyik legjelentősebb európai célkitűzés, az egységes energiapolitika. Amikor egységes energiapolitikáról beszélek akkor néhány alapvető dologra gondolok: az energetikai rendszerek és a gázszállító infrastruktúrák összekapcsolására. Jelen pillanatban ez a két nagy prioritás, s létezésüket tanúsítja, hogy múlt hónapban Barroso elnök úr kezdeményezésére volt egy beszélgetés az észak-déli gáz erőforrások összekapcsolásáról, de az egységes politika lényegének Európa alternatív ellátásáról kellene szólnia”, fejtette ki Traian Băsescu.

Folytatásként elmondta az EU biztonságos energetikai rendszerének kialakításához szükséges egy harmadik elem, ki kell dolgozni a kőolaj beszerzési és szállítási rendszer európai politikáját.

“Sajnos jelenleg nem tárgyalunk európai szinten a kőolaj beszerzési és szállítási rendszerről. Meggyőződésem, hogy hamarosan csatolnunk kell ezt a harmadik komponenst egy biztonságos EU-s energetikai rendszer megteremtése érdekébe”, mondta Băsescu.

Valdis Zatlers lett elnök kifejtette, ha energiáról, energiapolitikáról beszélünk, tudnunk kell a célokat.

„Mindenek előtt egy biztos és elfogadható áron történő beszerzést kell biztosítani. Ezt akarják a fogyasztók és nagyon fontos megértenünk, ha csökkentjük a keresletet, ha hatékony energiaforrásokat használunk, az árak csökkenhetnek. Ha többféle beszerzési változatot dolgozunk ki, többféle lehetőséget teremtünk és az árak szintén csökkenhetnek. Erre lenne szükség és meg kell értenünk tisztán, hogy ehhez minden európai régió csatlakozik. Nem kell külön energiapolitika a Balkánra, vagy Közép-Európára, hanem egyetlen energiapolitika kell egész Európára, ezért kell dolgoznunk közösen, mert a jövő céljai egyértelműek: biztos és olcsó energia” – fejtette ki Lettország államfője.

(www.erdély.ma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!