ERDON Országos hírek

2011.02.14. 13:30

Úthasználati díjak: Romániában a nehezebb teherautóknál nő jelentősen a tarifa

<p>Romániában az autópályák használatáért nem kell külön díjat fizetni az autósoknak, de minden az országba behajtó jármű után útadót kell fizetni. A romániai utakon a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre jóval nagyobb díjat szabnak ki, amely akár az évi 1210 eurót is elérheti.</p>

A romániai utak használatáért a személygépkocsiknak 28 eurós díjat kell fizetniük. Ez 96 euróra (26 ezer forint) emelkedik a 3,5 tonnát meg nem haladó teherautóknál. Az úthasználati díj 320 euró (87 ezer forint) a 3,5 tonnánál nehezebb, de 7,5 tonnánál könnyebb teherautóknál. A legtöbbet a 12 tonnát meghaladó, legalább négy tengelyű teherautóknak kell fizetni, 1210 eurót (329 ezer forint)

Az úgynevezett útadó-matricát mindenkinek ki kell fizetni aki behajt az országba, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Matricát azonban lehet 7, 30, vagy pedig 90 napra is vásárolni - az ára a periódusnak megfelelően csökken.

A romániai autópályák használatáért azonban nem kell külön díjat fizetni. Románia meglehetősen kevés sztrádával rendelkezik. A Kolozs megyei Gyalu és Aranyosgyéres közötti 52 kilométeres szakasz mellett a 150 kilométert lehet használni Bukarest és a tengerparti Konstanca közé tervezett 225 kilométeres szakaszból. Emellett Bukarest és Ploiesti között megközelítőleg száz kilométeres sztráda használható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!