ERDON Országos hírek

2010.11.12. 08:44

Jövőtől lesz kötelező a téli gumi

<p>Az illetékes hatóságok a jövő éb végére halasztották a gépjárművek téli gumikkal való felszerelését.</p>

A román Szállításügyi Minisztérium és az országúti szállítók képviselői között csütörtökön befejeződtek a megbeszélések. A felek megegyeztek abban, hogy csak 2011. november 1-jétől teszik kötelezővé a személygépkocsik és a 3,5 tonnánál kisebb áruszállító járművek felszerelését is téli gumikkal. Ugyanekkor Anca Boagiu szállításügyi miniszter hangsúlyozta, hogy mind a személyautók, mind a teherszállító gépkocsik tulajdonosait, illetve vezetőit megbüntetik abban az esetben, ha azok balesetet okoznak vagy elzárják az országutakon a közlekedést azért, mert járművük nem volt téli gumival felszerelve.

Hatalmas költségek!

De nem csupán büntetésekre számíthatnak a hideg időjárásra nem megfelelően felkészült autósok: ki kell fizessék az elzárt járműveik, valamint a használhatatlanná vált útszakasz felszabadításával járó összes költségeket is! Pontos számítások szerint ugyanis a 2009/2010. évi tél időszakbann az ezirányú költségek meghaladták a két millió lejt. A szállítmányozók különben azt állítják, hogy nem felel meg az európai normáknak a téli gumik kötelező felszerelése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!