ERDON Országos hírek

2010.10.20. 10:40

Választójogot kaphatunk Magyarországon

<p>Vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti - mondta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke kedd este a TV2 Tények című műsorában.</p>

Ezzel választójogot kaphatnak a határon túli magyarok - hangzott el a hírműsorban.
 "Kivesszük vélhetően azt a passzust, ami a csak Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgároknak biztosítaná a választójogosultságot" - közölte Gulyás Gergely.
    Hozzátette: "nekem az a személyes véleményem, hogy valamilyen formában a határon túl élő magyar állampolgároknak választójogot kell kapniuk".
A Fideszben még nem tisztázott, hogy milyen formában valósulna meg a szavazati jog megadása, mondta az Indexnek Gulyás Gergely, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a határon túliak 6-8 külön mandátum sorsáról dönthetnek.

Ebben az esetben akár a határon túli régiók küldhetnének egy-egy képviselőt a magyar parlamentbe. (A környező országok külön-külön, valamint Nyugat-Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Ausztrália).
Magyarország határain túl nagyjából három-négymillió magyar élhet, de identitásuk foka változó. Kérdés, közülük mennyien igényelnek majd magyar állampolgárságot, mennyien töltik be 2014-re a 18. életévüket, és mennyien élnek is majd választójogukkal. Egyes számítások szerint néhány százezren lesznek, akik elmehetnek majd szavazni.
Európában a külföldön élő állampolgárok általában csak választanak, de nem választhatóak. Így van például Szlovákiában vagy Csehországban, de Horvátország, Franciaország, Olaszország vagy Románia a diaszpórában élőknek is biztosít szavazati jogot.
Európa több országában is szavazhatnak anyaországuk parlamentjére a kisebbségben élők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!