ERDON Országos hírek

2010.10.14. 15:41

Átadták a földgázvezetéket

<p>Csütrötök délután, Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosának, Emil Boc miniszterelnöknek, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének, valamint Ion Ariton gazdasági miniszternek, és Tánczos Barnának, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökének a jelenlétében adták át a Csanádpalotai mérőállomáson az Arad-Szeged földgázvezetéket, amely végre megteremti a két ország közötti földgázszállítási lehetőséget.</p>

Tesztelési célokkal, a már egy hónapja működő vezeték bár egyelőre csak Magyarországról tud Románia irányába szállítani, kétirányúvá tehető, amennyiben a román oldalon további technikai beruházásokat hajtanak végre.
A vezeték hivatalos, és ami ennél is fontosabb, közös átadása mérföldkő a két ország politikai, és gazdasági együttműködésében, erős stratégiai, gazdasági kapocs” – nyilatkozta Tánczos Barna ügyvezető alelnök az átadást követően. Hozzátette, az Arad-Szeged összekötő gázvezeték létrehozása az ország ellátásbiztonságát is növeli, és nyílván az sem elhanyagolandó szempont, hogy Románia ezúttal rácsatlakozik az Európai Uniós földgázhálózatra, s a jövőben nem fog annyira az Ukrajnán keresztül jövő orosz gáztól függni, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!