ERDON Országos hírek

2010.10.20. 09:50

Még nyitott kérdés, milyen szavazati joggal bírnának a határon túli magyarok

<p>Nem zárnák ki a jövőben a határon túli magyarokat a magyarországi választójogból, ám az még kérdéses, hogy kikre és milyen körben voksolhatnának a határon túli magyarok – ez derült ki Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnökének Duna Televízióban tett rövid nyilatkozatából.</p>

A csatorna Közbeszéd című műsorában nyilatkozó politikus véleményét Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője ugyanakkor elutasította. Schiffer a „nem szerencsés” mondattal reagált a kormánypárti képviselő javaslatára, hangsúlyozva: egyelőre ő is személyes véleményét mondja el az ügyben. 

 
„Az alkotmányozást előkészítő parlamenti eseti bizottság alapjogi munkacsoportját vezetem, ebben a csoportban kell a választójoggal is foglalkozni. A jelenlegi alkotmány a választói jogosultságot Magyarországi lakóhelyhez köti, mi ezt az állapotot nem kívánjuk megtartani – nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnöke.
 
Hozzátette: javaslatukkal nem döntik el a kérdést, úgy gondolják, hogy azt a választójogi törvény módosításának vitájához utalják. „Elvileg még ott is ki lehetne zárni a választásra jogosultságot, de valóban, az én személyes véleményem is ellentétes ezzel, és remélem, hogy a Fidesz később kialakítandó hivatalos álláspontja is ellentétes lesz ezzel” – mondta a politikus.
 
Gulyás Gergely kijelentette: „Amikor a törvényhozó – egyébként nagyon helyesen – kedvezményes mandátumot biztosít a határon belül élő, egyébként nem a magyar nemzethez tartozó nemzeti kisebbségeknek, akkor nincs okunk megtagadni ezt azoktól a magyar állampolgároktól, akik önmagukat a magyar nemzethez tartozónak gondolják, és egyébként a határokon túl élnek jól ismert történelmi okokból”.
 
A politikus azzal egészítette ki véleményét, hogy minden további részlet egyeztetés tárgya. Nem biztos, hogy az elképzelése ugyanolyan általános választójogot jelent, mint amit ma ismerünk. „Ez jelentheti meghatározott számú mandátumnak a betöltését is” - mondta.
 
Ez azt jelenti, hogy nem minden listára, nem minden képviselőre szavazhatnának a határon túli magyarok? - hangzott a Közbeszéd felvetése.
 
A választójogi törvény kidolgozás alatt áll, ezért még csak sejtjük, hogy a választójogi rendszer megmarad a jelenlegi vegyes keretek között. Ha ez így marad, akkor az teljesen nyilvánvaló, hogy a Délvidékről vagy a Felvidékről vagy Erdélyből nem lehet azt meghatározni, hogy milyen az egyéni képviselője Vácnak vagy bármely más településnek. Ezért talán praktikusabb lenne, ha egy külön meghatározott mandátumszám állna rendelkezésre, ugyanúgy, ahogy a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos törvényjavaslat ezt tartalmazza – hangzott a reakció.
 
 
Schiffer András: „nem szerencsés javaslat”
 
 
 
Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője, szintén tagja az alkotmányt előkészítő bizottságnak, Gulyás Gergely nyilatkozatára úgy reagált: neki is személyes véleménye van az ügyben. „Én elvből ellenzem azt, hogy rendszerszerűen a választójog olyanoknak is járjon, akik egyébként ennek az állam által közösséggé szervezett embereknek a sorsában nem osztoznak” - szögezte le az LMP-s politikus. Hozzátette: az állam az egy területen élő személyeket rendezi politikai közösségbe, a választójog azt a lehetőséget adja meg e közösség tagjainak, hogy a közös ügyek intézésébe beleszóljanak.
 
A fideszes politikus által említett külön listás vagy meghatározott mandátumszámos lehetőségről is úgy nyilatkozott Schiffer András: nem szerencsés.
 
„Számomra ez elvi, elméleti kérdés. Egy országgyűlési képviselő választáson az szavazzon, aki egyébként a megalakuló törvényhozás jótéteményeit vagy negatívumait viselni fogja. Egy választáson abba szólunk bele a választójogon keresztül,  hogy egy országban hogyan alakuljon a rendészeti politika, az adórendszer, a társadalombiztosítás milyen legyen. Ebbe azok szóljanak bele, akiknek a bőrére megy ki az egész” - érvelt az ellenzéki politikus.  
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!