ERDON Országos hírek

2010.10.27. 17:00

Megint buktak a buktatók: a helyén marad a kormány!

<p>Nem ment át a bizalmatlansági indítvány, tehát nem bukott meg szerda este sem a PD-L és az RMDSZ alkotta kormány. A végkifejletet sok tüntető még csak meg sem várta.</p>

Annyian sem szavaztak, amennyi minimálisan kellett volna: 220 honatya voksolt, a kormánybuktatáshoz 236 igen kellett volna. A 220 szavazóból 219 igent mondott a kabinet megbuktatására - tehát 17 voks hiányzott az ellenzéknek. A bukaresti parlament előtt tüntetők nagyrésze nem várta meg azt, amiért ment: kezdetben a demonstrálók azt hangoztatták, nem mennek haza, amíg meg nem tudják a kormánybuktató indítvány sorsát, sőt, tovább is maradnak, ha számukra nem jó hír érkezik – ám mire a voksolás eredményét közzéteszik, az odakint tüntetők nagyrésze rég szétszéledt. Mindenki hazafelé tart. Pedig még javában szavaztak odabent a képviselők és szenátorok, amikor a sajtó már megtudta: a bizalmatlansági indítvány nem ment át, a Boc-kabinet hivatalban maradhat. Az indítványhoz minimálisan szükséges 236 szavazat ugyanis nem gyűlt össze. Az ellenzék, azaz a PSD, a PNL és a PC most újabb módszeren dolgozik a kormány ellen. Érdekesség, hogy az elnöki hivatal közölte: ha át is megy egy bizalmatlansági indítvány, s bukik egy-egy kormány, az államfő akkor sem köteles az ellenzéket felkérni új kabinet megalakítására...

Tüntetés

Ami a mai tüntetést illeti, az is fiaskó volt. Kevesebben mint feleannyian jelentek meg a várthoz képest – így összegezte tegnap Bogdan Hossu szakszervezeti vezető azt a tüntetést, amit a parlament előtt tartottak, s ahova az ország számos vidékéről érkeztek szakszervezetisek.

Ugyanakkor egyes szervezők a helyszínről azt nyilatkozták a hírtévéknek: folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiszűrjék a tüntetők közé beépülő felforgatókat. Teljes mértékben ez nem sikerült, mivel 15-20 ember megpróbálta áttörni a parlament védő rendőrkordont – mire a rendfenntartók viszaszorították őket. A kedélyek végül lecsillapodtak.
Politikai felhangoktól sem volt mentes a tüntetés: a PSD a saját érdekei irányába akarta téríteni a megmozdulást. A maga embereit is Bukarestbe utaztatta, több településről, ugyanakkor Victor Ponta és Liviu Dragnea PSD-vezetők egyszerűen beálltak a tömeg élére egy adott pillanatban... Korábban a kormánypártok azzal vádolták meg az ellenzéket, hogy beavatkozik a tüntetés megszervezésébe és erőszakra bujtogatja az embereket.

A kormány távozását követelő szakszervezetek általában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött többoldalú nemzetközi hitelcsomagért cserébe hozott megszorító intézkedések ellen tiltakoznak. Júliustól 25 százalékkal csökkentek a közalkalmazotti bérek, a kormány egyéb adóemelések mellett öt százalékponttal, 24 százalékra emelte  a forgalmi adót. Emellett a kabinet új nyugdíjtörvény elfogadtatását is vállalta, ennek értelmében megszűnnek a kiemelt nyugdíjak, a rendes állami öregségi járandóságok pedig nem haladják meg a bruttó átlagbér 39 százalékát. Az új tervezet szerint a nyugdíjakat a továbbiakban nem a bruttó átlagbérhez viszonyítva számolják ki, ami a szakszervezeti vezetők szerint azt eredményezi, hogy az amúgy is alacsony járandóságok hosszú távon jelentős mértékben veszítenek értékükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!