ERDON Országos hírek

2010.10.06. 12:32

Elkezdődött a cserbenhagyásos gázolással vádolt volt román diplomata pere

<p>Megkezdődött szerdán, Bukarestben annak a volt román diplomatának a pere, aki tavaly decemberben három embert gázolt el Szingapúrban, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.</p>

A három áldozat egyike olyan súlyos agysérüléseket szenvedett, hogy később meghalt, a másik kettő megsebesült, de túlélte a gázolást.

Silviu Ionescu, a szingapúri román külképviselet volt diplomáciai ügyvivője májusban tért haza, majd menten letartóztatták, mivel Szingapúrban ezt nem tehették meg a diplomáciai mentessége miatt. Az ázsiai ország hatóságai csak azzal a feltétellel engedték el, hogy Romániában bíróság elé állítják.

A vád szerint a román külképviselet autóját vezetve Ionescu nem állt meg a piros lámpánál, és a zebrán szabályosan közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd továbbállt. Az egyik áldozat egy 30 éves malajziai állampolgár, aki karácsonykor belehalt agysérüléseibe, a másik kettő, egy 24 és egy 18 éves szingapúri állampolgár sérülésekkel, de túlélte a gázolást.

Ionescu korábban azt állította, hogy ellopták a kocsit, és nem ő vezette azt. Azt is mondta, hogy a szingapúri hatóságok akarják kompromittálni, mivel állomáshelyén többször bírálta a döntéseiket. A volt diplomata egyelőre nem közölte, hogy miféle döntéseket kritizált.

A román ügyészség szerint Ionescu nem mond igazat, az autót ő vezette, ezért emberöléssel, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel, és hamis tanúzással vádolják. A tárgyalás szerdai kezdésénél megjelent tanúként a balesetben meghalt malajziai férfi barátja, aki az egyik súlyos sérült volt. A szingapúri külügyminisztérium ismételten felszólított a román ügyészséget, hogy "tegyenek igazságot".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!