ERDON Országos hírek

2010.10.11. 15:08

Borbély: 7,94-es pH-értéket mértek a Dunán Baziaș-nál

<p>Jelenleg a Duna romániai szakaszán nem áll fenn vörösiszap-szennyezés veszélye. Ma reggel a Román Vizügyi Hatóság szakemeberi Baziaș-nál 7,94-es pH-értéket mértek– jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter október 11-én a Belügyminisztériumnál tartott katasztrófaügyi bizottság ülését követően.</p>

A hétfői kolontári iszapömlés óta folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a magyarországi hatóságokkal – hangsúlyozta a miniszter kiemelve: a magyarországi kármentesítési munkálatok eredményeként a magyarországi szakemberek ma reggel 8-8,35-ös pH-értéket mértek a Dunán.  A magyar fél tájékoztatása szerint a szennyezéssel érintett folyókon már mindenhol a 8-as érték körül van a pH-érték.
Amikor a vörösiszapáradat elérte a Marcalt bőven 10 feletti, azaz erősen lúgos volt a folyó vize – mondta a környezetvédelmi miniszter.

Semmiképp sem próbáljuk minimalizálni a magyarországi katasztrófa súlyosságát. 
Az október 4-i kolontári vörösiszapömlés a legnagyobb ökológiai katasztófa, amivel Magyarország eddig szembesült. Hét ember halt meg és további százhúsz sérült meg.  Az elöntött terület sokáig használhatatlan lesz. A magyarországi hatóságok továbbra is számolnak gátrepedés, gátszakadás veszélyével – jelentette be Borbély.

Jelenleg Románia területén több mint 1000 olyan terület létezik, amelyek rekultiválási, szennyezésmentesítési munkálatokra szorulnak. A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium a Környezetvédelmi Alapból támogatja az elhagyott bányák zagy-tározóinak bezárását, rehabilitációját. Jelenleg négy ilyen tározók bezárására különítettünk el pénzt, összesen 100 millió lejt. A szennyezett területek rekultivációjára a Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül is lehet pályázni. Jelenleg országos szinten 100 millió euró értékben készülnek tervek.  Ez úttal is felhívjuk a bányák bezárásáért felelős Gazdaági Minisztérium figyelmét a probléma elsődleges fontosságára – mondta a környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

Október 14-én a Környezetvédelmi Miniszterek luxemburgi Tanácsán kezdeményezni fogom a vörösiszap veszélyes anyaggá minősítését az Európai Unióban. Továbbá elsődleges fontosságúnak tartom egy, az ökológiai katasztrófákra vonatkozó Uniós szintű hatékonyabb beavatkozási rendszer kidolgozását – emelte ki Borbély László.

A Belügyminisztériumnál tartott sürgősségi gyülésén a jelen levő hatóságok a Román Vizügyi Hatóságot bízták meg a Duna vizének további monitorizálásával, valamint a közvélemény folyamatos tájékoztatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!